Εκπαιδευτική Εκδρομή 2014
- Τρίτη, 08 Απριλίου 2014 -

(το παρακάτω κείμενο υπάρχει και σε μορφή html και pdf στο eclass)

Εκπαιδευτική Εκδρομή των Φοιτητών

του Τμήματος Ε.Δ.Δ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

στη Θεσσαλονίκη 10-12 Απριλίου 2014



Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα σας,

Η εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών του Τμήματος Ε.Δ.Δ. θα πραγματοποιηθεί εφέτος στη Θεσσαλονίκη-Βέροια-Nάουσσα-Λάρισσα με επισκέψεις αξιόλογων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας και μονάδων κατά μήκος της διαδρομής Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Ο στόχος των επισκέψεων είναι η γνωριμία μας με αξιόλογες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, η γνώση κάποιων διεργασιών τροφίμων, του ποιοτικού ελέγχου, των συστημάτων ποιότητας, των προϊόντων και της διατροφικής πολιτικής της κάθε εταιρείας. Στην κάθε μονάδα που θα επισκεπτόμαστε δεν θα μένουμε μόνο σε θέματα παραγωγής αλλά θα προσπαθήσουμε να δούμε τα ειδικά διατροφικά προϊόντα της κάθε εταιρείας, το μάρκετιγκ και, όσο είναι δυνατόν, θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να σας υποδεχθούν και για πρακτική άσκηση στη βιομηχανία τροφίμων ενώ κάποιες από αυτές έχουν διαιτολόγους στο οργανόγραμμά τους.

Επιπρόσθετα η εκδρομή στοχεύει στη γνωριμία μας με την ελληνική ενδοχώρα, για όσα παιδιά δεν κατάγονται ή δεν επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές, τη γνωριμία μας με ζωντανές αλλά και ιστορικές ελληνικές πόλεις, τη γνωριμία με τις γεύσεις τους και τη γνωριμία μεταξύ σας.

Θα επισκεφθούμε 6 βιομηχανίες συνολικά (5 ο καθένας από σας), ένα μουσείο κι ένα αρχαιολογικό χώρο. Η επιλογή βιομηχανιών έγινε με στόχο να επισκεφθούμε διαφορετικές και σημαντικές βιομηχανίες τροφίμων. Επίσης κάνουμε πρόβλεψη για προαιρετικές συναθροίσεις για δείπνο στη Θεσσαλονίκη και μεσημεριανό στη Νάουσσα.

Το Τμήμα και το Πανεπιστήμιό μας χρηματοδοτεί κατά το μέτρο του δυνατού την εκδρομή σας αλλά και σεις με πρόσθετες προσπάθειες προσπαθείτε να μειώσετε το κόστος της εκδρομής σας.

Αυτονόητη υποχρέωσή σας η τήρηση του προγράμματος, η μεγάλη προσοχή για σας και τους φίλους σας και η ιδιαίτερη προσοχή στους βιομηχανικούς χώρους για αποφυγή ατυχημάτων.

Στην εκδρομή συνοδοί σας θα είναι:

η Κα Κ. Σκενδέρη (210-9549-177),

ο Κος Β. Καραθάνος (210-9549-224, 6973343944) και

ο Κος Γ. Μπόσκου (210-9549-311, 6933359953).

Στη Θεσσαλονίκη θα μας συνοδεύσει και ο υποψήφιος διδάκτορας Γιώργος Παλησίδης.

Θα σας δοθεί ένα φυλλάδιο για αξιολόγηση της εκδρομής, των βιομηχανιών αλλά και κάποιων στοιχείων των βιομηχανιών που θα δούμε εν είδει άσκησης. Η επιβάρυνση σε χρόνο δε θα υπερβεί τα 20 λεπτά και είναι πιθανόν να γίνει ηλεκτρονικά.

https://docs.google.com/forms/d/1lv3SKlnHtmGcXyBchoPJemiJHVCZzGVZGgy8U8Iw3Us/viewform



Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:



1η ημέρα (Πέμπτη, 10/4/2014):

Συνάντηση 07:00 στο χώρο έξω από το κυλικείο

Αναχώρηση 07:10 από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Προσοχή στην ώρα αναχώρησης).

Περίπου στις 11:30 άφιξη στη Μαγνησία



1η επίσκεψη στην Coca-Cola Τρία Έψιλον ΒΟΛΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΛΟΥ, Α’ΖΩΝΗ, 380 00 ΒΟΛΟΣ, ΤΗΛ. 24210 96134,

http://www.coca-colahellenic.gr/Aboutus/Production/volos



Περίπου στις 14:30 άφιξη στη Λάρισσα

2η επίσκεψη στην MELISSA/ΚΙΚΙΖΑΣ, ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΥΛΟΥ - ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΟΙΕΙΟΥ

5o χλμ. Λαρίσης-Φαρσάλων: 41110, Λάρισσα, Τηλ.:+30 2410 660870,

http://www.melissa.gr/company/facilities



Διάλειμμα για καφέ στην πλατεία Ταχυδρομείου στην πόλη της Λάρισσας (16:00-17:00). Οι Λαρισσαίοι την θεωρούν την ωραιότερη πλατεία στον κόσμο.



Περίπου στις 19:30 άφιξη στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ABC, Αγγελάκη 41, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621, Τηλ.: 2310 265421

http://www.hotelabc.gr



Το βράδυ ακολουθεί βραδινή έξοδος σε κάποιο από τα ωραία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, για μια γαστρονομική εμπειρία (συμμετοχή προαιρετική, αλλά με εκδήλωση ενδιαφέροντος για να γίνουν κρατήσεις).

Έπεται συνέχεια σε cafe-bar (αλλά όχι μέχρι πολύ αργά, γιατί την επόμενη η εκδρομή συνεχίζεται)



2η ημέρα (Παρασκευή, 11/4/2014):

Συνάντηση 08:00 στο lobby του ξενοδοχείου

Αναχώρηση 08:20 από το ξενοδοχείο. (Προσοχή στην ώρα αναχώρησης).



1η επίσκεψη (οι μισοί φοιτητές), στις 09:ΟΟ στο Τυροκομείο Αρβανίτη Α.Ε., Τ.Κ. 54500, Νεοχωρούδα, Θεσσαλονίκη, Τηλ. :2310 709 559, 2310 709 951

http://www.arvanitis.gr



2η επίσκεψη (οι άλλοι μισοί), στις 09.30 στα Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 570 08 ΙΩΝΙΑ, Τηλ: 210 34 82 000

http://papadopoulou.gr



3η επίσκεψη (όλοι), στις 11:30 στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ (HEINEKEN), Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, 57022 Σίνδος, Τηλέφωνο 2310791723

http://www.athenianbrewery.gr



4η επίσκεψη, στις 15.00 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη 546 21, 231 086 8570, (συμμετοχή προαιρετική αλλά με εκδήλωση ενδιαφέροντος). Η είσοδος στο μουσείο για φοιτητές σε γκρουπ είναι δωρεάν.

http://mbp.gr



Επιστροφή στο ξενοδοχείο

Το μουσείο βυζαντινού πολιτισμού είναι σε απόσταση περπατήματος από το ξενοδοχείο



Το βράδυ ακολουθεί βραδινή έξοδος σε κάποιο από τα ωραία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, για μια γαστρονομική εμπειρία (συμμετοχή προαιρετική, αλλά με εκδήλωση ενδιαφέροντος για να γίνουν κρατήσεις).

Έπεται συνέχεια σε cafe-bar (αλλά όχι μέχρι πολύ αργά, γιατί την επόμενη η εκδρομή συνεχίζεται)



3η ημέρα (Σάββατο, 12/4/2014):

Συνάντηση 08:40 στο lobby του ξενοδοχείου

Αναχώρηση 09:00 από το ξενοδοχείο. (Προσοχή στην ώρα αναχώρησης).



Περίπου στις 10:30 άφιξη στη Βεργίνα

1η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Αιγών, πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας. Επίσκεψη αρχαιολογικού χώρου και μουσείου/τούμπας/τάφου Φιλίππου Β’.

Αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, 591 00, Βεργίνα, Ημαθία, (+30) 23310 92347

http://www.aigai.gr



Περίπου στις 12:00 άφιξη στη Νάουσσα

2η επίσκεψη στο οινοποιείο Δαλαμάρα που ειδικεύεται στα κρασιά με βάση την ποικιλία Ξινόμαυρο Νάουσσας.

Βασ.Κων/νου 30 Νάουσα 59200, τηλ/φαξ. 23320 26054, τηλ. 23320 28321

http://www.dalamarawinery.gr



Περίπου 13:00 Γεύμα στο χώρο του οινοποιείου, σε παραδοσιακό κονάκι (11€ + 3€ για κρασί /άτομο)

Περίπου 15:30 Αναχώρηση για Αθήνα.

Περίπου 22:00-23:00 Άφιξη στο Χαροκόπειο



Σημειώσεις:

  1. Κάποιες από τις προτεινόμενες στάσεις (π.χ. σε Λάρισσα ή Βέρροια) ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν αν υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα.

  1. Ενημερώστε μας εάν έχει κάποιος αλλεργία σε τρόφιμα ή εάν νηστεύει



τέλος προγράμματος



Πρόσθετες Πληροφορίες:

Πληροφορίες για Θεσσαλονίκη: http://www.thessaloniki.gr

«Πολιτιστική Γραμμή» 50, ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Θ., που ξεκινά απ’ τον Λευκό Πύργο και δια περιήγησης 50 λεπτών της ώρας, παρέχει στους επιβάτες, μέσω του προβαλλόμενου, δια της τηλεματικής, οπτικοακουστικού υλικού, υπηρεσίες γνωριμίας με ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Προσέξτε ιδιαίτερα τους «Περίπατους Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη», τα ελληνιστικά, βυζαντινά και υστεροβυζαντινά μνημεία της. Κοντινή πρόταση από το ξενοδοχείο είναι ο δεύτερος περίπατος: (Από την ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ και την ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ και την ΠΑΡΑΛΙΑ) (http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/PolitistikesYpiresies/DnsiBibliothikwn/TmimaKentrIstorias/PeripatoiKlironomiassthThessaloniki/2nd-Walk.pdf).

Επίσης ο πρώτος περίπατος: (από την ΠΑΡΑΛΙΑ και το ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ στο ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ, στην ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και την ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ) (http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/PolitistikesYpiresies/DnsiBibliothikwn/TmimaKentrIstorias/PeripatoiKlironomiassthThessaloniki/1st-Walk.pdf)

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Δ.Ε.Θ.) (http://www.mmca.org.gr ) (Τηλ. 2310 240002, 2310 240403, 2310 251928) (2 €) (ανοικτό έως 18:00)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ανοικτό από 08:30) http://www.amth.gr

Πληροφορίες για Βέροια: http://www.veria.gr

Μουσεία Βέροιας: http://www.veria.gr/citi-guide/poli-tis-beroias/mouseia





Τι να δοκιμάσετε στη Θεσσαλονίκη

Κουλούρι Θεσσαλονίκης, Κασέρι, Σερραϊκή μπουγάτσα με κρέμα (τεμαχισμένη με πιρουνάκι), Ελιές Χαλκιδικής, Πεινιρλί με αυγό και τυρί, Πίτα κουρού, Σουτζουκάκια του Σαβίκου, “Βομβίδια” (σουτζουκάκια στην κρεαταγορά Μοδιάνο), Μπουγιουρντί, Σαχανάκι κασέρι, Σαχανάκι μύδια (με μουστάρδα, όχι σάλτσα ντομάτας), Πράσινη φάβα Θεσσαλονίκης (από ξερά μπιζέλια), Πολίτικα γλυκά του Χατζή, Τσουρέκι Τερκενλή, Ραβανί Βέροιας, Σαλέπι (υπάρχουν 1-2 πλανόδιοι), Πατσά (ψιλοκομμένο), Πίτα με γύρο (μην τα ζητήσετε ως “σουβλάκια”), Σουβλάκια χοιρινά (τα “καλαμάκια” είναι για το φραπέ), Λουκάνικα Βασιλικών, Καραμανλίδικα λουκάνικα, Ψωμί Βασιλικών, Ποντιακό ψωμί Περέκ κ.ά.



Σημεία προσοχής !!!



  1. Βάλτε παπούτσια κλειστά, αδιάβροχα που δεν γλιστράνε. Στους βιομηχανικούς χώρους υπάρχουν σημεία με νερά ή ζουμιά ή θα πρέπει να πατήσετε σε πατάκι με απολυμαντικό υγρό.

  2. Μπορεί να σας ζητήσουν για λόγους ασφαλείας να βγάλετε ρολόγια, βραχιόλια, κομποσκοίνια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και piercing

  3. Η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται στους βιομηχανικούς χώρους γιατί μπορεί να κάνουν παρεμβολές στα συστήματα αυτοματισμού.

  4. Μην απομακρύνεστε από τα γκρουπ περιήγησης στα εργοστάσια

  5. Συνήθως έχει θόρυβο από τα μηχανήματα οπότε μείνετε κοντά στον υπεύθυνο της ξενάγησης για να ακούτε

  6. Ακολουθείστε τις γραμμές διάβασης του προσωπικού (συνήθως κίτρινες)

  7. Να κοιτάτε και χαμηλά και ψηλά, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε πάνω από ένα σωλήνα ή ένα λούκι ή να σκύψετε κάτω από σωληνώσεις ή δοκάρια στήριξης

  8. Μην ακουμπάτε πουθενά σε μηχανήματα ή δεξαμενές και να έχετε απόσταση τουλάχιστον 50 εκ. από αυτά. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, εγκαύματος, ηλεκτροπληξίας

  9. Μην αγγίζετε τρόφιμα (εκτός εάν υπάρχει προτροπή από τον υπεύθυνο) γιατί μπορεί να προκαλέσετε διασταυρούμενη επιμόλυνση (επικίνδυνη και για εσάς)

  10. Ρωτήστε ελεύθερα του εκπροσώπους της εταιρείας που κάνουν την ξενάγηση. Και αυτοί θέλουν να σας ακούσουν. Μη τους φέρετε όμως σε δύσκολη θέση γιατί και αυτοί υπάλληλοι είναι.

  11. Φωτογραφίες: Ρωτήστε τόσο στα εργοστάσια όσο και στα μουσεία εάν και που επιτρέπεται η φωτογράφιση.

  12. Πάρτε μαζί σας ξηρά τροφή και νερό, το ταξίδι είναι μακρύ και οι σταθμοί αυτοκινήτων ακριβοί.

  13. Πάρτε το φοιτητικό σας πάσο μαζί

  14. Προσέχετε τα πράγματα σας κατά την φόρτωση στο λεωφορείο ή κατά την προσωρινή απόθεση στο lobby του ξενοδοχείου (υπήρχε κλοπή μια φορά από κάποιον περαστικό)

  15. Πάρτε μαζί σας καλή διάθεση, χαμόγελα, ανέκδοτα και τις μέχρι τώρα γνώσεις σας στην επιστήμη τροφίμων και διατροφή



Απρίλιος 2014

4