Εκπαιδευτική Εκδρομή των Φοιτητών
του Τμήματος Ε.Δ.Δ. Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
στη Δυτική Θεσσαλία 18-19 Μαΐου 2016
Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα σας,
Η εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών του Τμήματος Ε.Δ.Δ. θα πραγματοποιηθεί εφέτος στη Δυτική Θεσσαλία με επισκέψεις αξιόλογων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής Ελλάδος. Ο στόχος των επισκέψεων είναι η γνωριμία μας με αξιόλογες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και φαρμάκου, η γνώση κάποιων διεργασιών τροφίμων, του ποιοτικού ελέγχου, των συστημάτων ποιότητας, των προϊόντων και της διατροφικής πολιτικής της κάθε εταιρείας. Στην κάθε μονάδα που θα επισκεπτόμαστε δεν θα μένουμε μόνο σε θέματα παραγωγής αλλά θα προσπαθήσουμε να δούμε τα ειδικά διατροφικά προϊόντα της κάθε εταιρείας, το μάρκετιγκ και, όσο είναι δυνατόν, θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να σας υποδεχθούν και για πρακτική άσκηση στη βιομηχανία τροφίμων ενώ κάποιες από αυτές έχουν διαιτολόγους στο οργανόγραμμά τους.
Επιπρόσθετα η εκδρομή στοχεύει στη γνωριμία μας με την ελληνική ενδοχώρα, για όσα παιδιά δεν κατάγονται ή δεν επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές, τη γνωριμία μας με ζωντανές αλλά και ιστορικές ελληνικές πόλεις, τη γνωριμία με τις γεύσεις τους και τη γνωριμία μεταξύ σας.
Θα επισκεφθούμε 8 πολύ σημαντικές βιομηχανίες (7 τροφίμων και 1 φαρμακευτική), καθώς και ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα, θα περπατήσουμε σε μία πολύ ζωντανή πόλη, θα δούμε ένα τεράστιο για την εποχή του τεχνικό έργο που δημιούργησε μία νέα λίμνη στην αλπική ζώνη των Αγράφων και θα δούμε από κοντά ένα εξαιρετικό μνημείο της Φύσης όπου υπάρχουν μερικοί από τους σημαντικότερους θησαυρούς της Βυζαντινής παράδοσης. Θα έχουμε την ευκαιρία να δειπνήσουμε όλοι μαζί και θα ακούσουμε ειδικούς να μας εισάγουν στα μυστικά του κρασιού και της γευσιγνωσίας.
Λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών θα υπάρχουν 2 ομάδες φοιτητών (A και B) σε δύο λεωφορεία (A και B) που θα κινούνται παράλληλα και θα επισκέπτονται άλλες εταιρείες η κάθε μία γιατί καμμία εταιρεία δεν μπορεί να μας δεχθεί όλους μαζί. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα χωριστούμε στη μέση (A1, Α2, B1, Β2). Τα άτομα της κάθε ομάδας θα καθοριστούν από το ποιες εταιρείες επισκεφτήκατε το Μάρτιο (Πικέρμι ή Πειραιάς) ώστε να μην δείτε αντίστοιχες βιομηχανίες. Θα συναντηθούμε όλοι μαζί στο ξενοδοχείο όπου θα φθάσουμε περί τις 5 μμ., στην περιήγησή μας στα Μετέωρα στις 19/5, καθώς και στην πόλη των Τρικάλων.
Το Τμήμα και το Πανεπιστήμιό μας χρηματοδοτεί κατά το μέτρο του δυνατού την εκδρομή σας αλλά και σεις με πρόσθετες προσπάθειες συνεισφέρετε στο κόστος της εκδρομής σας. Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες, που μας δέχονται και μας ξεναγούν, έχουν κάποιο κόστος κάθε φορά μου μας δέχονται, το οποίο θεωρητικά αποσβένουν με την διαφήμιση που γίνεται ανοίγοντας τις πόρτες τους σε μελλοντικούς επιστήμονες της Διατροφής.
Αυτονόητη υποχρέωσή σας η τήρηση του προγράμματος, η μεγάλη προσοχή για σας και τους φίλους σας και η ιδιαίτερη προσοχή στους βιομηχανικούς χώρους για αποφυγή ατυχημάτων.
Στην εκδρομή συνοδοί σας θα είναι:
η Κα Κ. Σκενδέρη (210-9549-177),
ο Κος Γ. Μπόσκου (210-9549-311),
ο Κος Β. Καραθάνος (210-9549-224) (6973343944)
η Κα ........... ο Κος ..............
Θα σας δοθεί ένα φυλλάδιο για αξιολόγηση της εκδρομής, των βιομηχανιών αλλά και κάποιων στοιχείων των βιομηχανιών που θα δούμε εν είδει άσκησης. Η επιβάρυνση σε χρόνο δε θα υπερβεί τα 20 λεπτά και είναι πιθανόν να γίνει ηλεκτρονικά.
Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:
1η ημέρα (Τετάρτη, 18/5/2016):
Συνάντηση 06:40 στο χώρο έξω από το κυλικείο. Συμμετοχή στην ψηφοφορία για τις φοιτητικές εκλογές. Για τους συνοδούς καθηγητές θεωρείται επιβεβλημένη η συμμετοχή σας στην ψηφοφορία.
Αναχώρηση 07:10 από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Προσοχή στην ώρα αναχώρησης).
Περίπου στις 08:30 άφιξη στην περιοχή των Οινοφύτων-Σχηματαρίου
Ομάδα Α: (ομάδα που είχε επισκεφθεί τις βιομηχανίες στο Πικέρμι)
Ομάδα Α1:
1η επίσκεψη στην PepsiCo-HBH A.B.E., Εταιρεία Εμφιάλωσης χυμών και αναψυκτικών, ΒΙ.ΠΕ. Οινοφύτων, 57ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, 32011, Οινόφυτα Βοιωτίας, Τηλ. 2262051400, 2106699000, http://www.pepsico-ivi.gr/
Αναχώρηση 10:30 πμ.
Ομάδα Α2:
1η επίσκεψη στην NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ (Λουμίδης-Παπαγάλος)
Εργοστάσιο Παραγωγής Καφέ ( http://www.loumidis.gr/factory.htm ) (Info.Loumidis@gr.nestle.com) (Παρακαλώ δείτε την παρουσίαση στο: http://www.loumidis.gr/Ergostasio.pdf )
56ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, Οινόφυτα, 32011, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, τηλ. 2262047100
Αναχώρηση 10:30 πμ.
Ομάδα Α:
Άφιξη περίπου στις 11:30 στην περιοχή της Αταλάντης
2η επίσκεψη στην Ελληνική Ζυθοποιΐα Αταλάντης (ΕΖΑ), (ΕΖΑ πρότυπος ελληνική ζυθοποιία), Κυπαρίσσι Φθιώτιδος, Αταλάντη, (22330-97500, www.eza.gr)
Αναχώρηση 13:00 πμ. για τα Άγραφα
..............................................................................................................................................................
Ομάδα Β: (ομάδα που είχε επισκεφθεί τις βιομηχανίες στον Περαιά)
Ομάδα Β1:
Ελληνική εταιρεία παραγωγής μπισκότων, ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, Περιοχή Γλύφα, 341 00 Χαλκίδα, Τηλ. 22210 24142 (info@elbisco.gr) (www.elbisco.gr)
Αναχώρηση 10:30 πμ.
|
|
Ομάδα Β2:
1η επίσκεψη στην MISKO ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΑΕ, Βιομηχανία Ζυμαρικών, 75ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, 322 00, Ελαιώνας, 32200, Θήβα Βοιωτίας, τηλ. 2262072095 (http://www.barilla.gr/) Αναχώρηση 10:45 πμ.
Ομάδα Β:
Άφιξη περίπου στις 12:00 στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας στη Στυλίδα Φθιώτιδος
2η επίσκεψη στην εταιρεία Chipita, Βιομηχανία αρτοσκευασμάτων και κρουασάν, Στυλίδα Φθιώτιδος, Λαμία - Βιομηχανική Περιοχή, 35100, τηλ. 2231041600 (www.chipita.com)
Αναχώρηση 14:00 μμ. για τα Άγραφα
Περίπου στις 16:00 άφιξη στο φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα (ή φράγμα Μέγδοβα ή Ταυρωπού ποταμού των αρχαίων) 25 χιλιόμετρα νότια της Καρδίτσας, στη ζώνη των Αγράφων (www.plastiras-ota.gr). Αποτελεί έργο μερικής εκτροπής των υδάτων του Αχελώου προς τη Θεσσαλία και έχει πολλαπλές χρήσεις (ύδρευση, άρδευση, αναψυχή). Το φράγμα εμπνεύσθηκε ο Θεσσαλός στρατιωτικός Νικόλαος Πλαστήρας, o οποίος υπέγραψε την σύμβαση με γαλλική εταιρεία όταν έγινε Πρωθυπουργός, το 1951, και ολοκληρώθηκε το 1959 επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή.
Αναχώρηση από το φράγμα περίπου στις 16:30. Άφιξη (περίπου στις 17:00) και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο Καζάρμα (www.kazarma.gr/el/ , Kazarma Lake Resort & Spa, Καλύβια Φυλακτής, λίμνη Πλαστήρα, Τηλ.: 24410 92290)
Δείπνο στις 21:00: Το δείπνο περιλαμβάνει γεύσεις της περιοχής που βασίζονται στο κρέας και τις πίτες. Θα γίνει ενημέρωση για το κρασί, την ιστορία του και τις γεύσεις του, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων και θα ακολουθήσει γευσιγνωσία οίνου. Θα δοκιμασθούν 4 βασικές ποικιλίες του Θεσσαλικού Αμπελώνα.
Έπεται συνέχεια στο cafe-bar του ξενοδοχείου (αλλά όχι μέχρι πολύ αργά, γιατί την επόμενη η εκδρομή συνεχίζεται). Δεν συνιστάται έξοδος από το ξενοδοχείο αφού δεν υπάρχει νυκτερινή ζωή στην περιοχή και λόγω επικινδυνότητας εξ αιτίας της άγριας ζωής της περιοχής.
2η ημέρα (Πέμπτη, 19/5/2016):
Πρωϊνό και συνάντηση 08:20 στο lobby του ξενοδοχείου
Αναχώρηση 08:40 από το ξενοδοχείο. (Προσοχή στην ώρα αναχώρησης).
Άφιξη περίπου στις 10:15 στα Μετέωρα.
Τα Μετέωρα είναι εντυπωσιακός σχηματισμός βράχων στις απολήξεις των Αντιχασίων ορέων βόρεια της Καλαμπάκας. Μαζί με τις μοναστικές πολιτείες θεωρούνται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ΟΗΕ. (www.kalampaka.com/gr/meteora/monasteries.asp). Ο προγραμματισμός είναι να επισκεφθούμε δύο μοναστήρια: του Μεγάλου Μετεώρου και του Αγίου Στεφάνου γιατί από το καθένα από αυτά υπάρχει διαφορετική οπτική γωνία προς την πεδιάδα, την Πίνδο και τον Πηνειό ποταμό.
Αναχώρηση 12:30.
Ομάδα Α:
3η
επίσκεψη στην
εταιρεία
ΤΥΡΑΣ
Α.Ε. (13:00-14:45)
5ο
χλμ. Τρικάλων - Πύλης, Τρίκαλα, 42100, τηλ. 24310 61222, 61422
(www.tyras.gr)
και (www.olympusdairy.com/)
Ομάδα Β:
3η επίσκεψη στην εταιρεία ΒΙΟΣΕΡ (13:00-14:45) (www.bioser.gr), 9ο χλμ. Εθν. Οδού Τρικάλων-Λάρισας, Ταξιάρχες 42100, τηλ. 24310-83441). Πρόκειται για φαρμακευτική εταιρεία φυσιολογικών ορών και σκευασμάτων παρεντερικής διατροφής.
Στάση στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων. (15:00-16:30)
Τα Τρίκαλα ή η Τρίκκη των αρχαίων θεωρείται η γενέτειρα του θεού Ασκληπιού. Είναι από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας με σχετικά ανεπτυγμένη βιομηχανία τροφίμων, κυρίως γαλακτοκομικών. Το κέντρο της διαρρέται από τον Ληθαίο ποταμό, ενώ αξιοσημείωτα είναι το φρούριο της πόλης και τα γύρω στενά (του «Σακαφλιά» κατά τον Βασ. Τσιτσάνη) (http://www.trikalacity.gr/). Εθνολογικά τα Τρίκαλα εκτός από την παραδοσιακή ομάδα των Καραγκούνηδων, Ελλήνων χωρικών του κάμπου, και πρώην Χασιώτες και Αγραφιώτες, διαθέτει μεγάλη συγκέντρωση Βλάχικου στοιχείου από τα χωριά του Ασπροποτάμου καθώς και σημαντική κοινότητα Ελλήνων, Εβραίων στο θρήσκευμα. Αποτέλεσμα είναι η σημαντική αστική ανάπτυξη της πόλης και η έλλειψη φυγής των νέων προς μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Για όσους το επιθυμούν μπορούμε να επισκεφθούμε το ΑΕΙ της πόλης, το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Αναχώριση από τα Τρίκαλα στις 17:00. Άφιξη στο Χαροκόπειο περί τις 22:00
Σημειώσεις:
Κάποιες από τις προτεινόμενες στάσεις ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν αν υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα.
τέλος προγράμματος
Σημεία προσοχής !!!
Ενημερώστε μας εάν έχει κάποιος αλλεργία σε τρόφιμα ή διατροφικές προτιμήσεις
Βάλτε παπούτσια κλειστά, αδιάβροχα που δεν γλιστράνε. Στους βιομηχανικούς χώρους υπάρχουν σημεία με νερά ή ζουμιά ή θα πρέπει να πατήσετε σε πατάκι με απολυμαντικό υγρό.
Να έχετε πρόχειρα μαζί σας ένα ζευγάρι κάλτσες γιατί σε μία τουλάχιστον βιομηχανία θα σας ζητήσουν να βγάλετε τα παπούτσια σας και να φορέσετε δικά τους-ασφαλείας.
Μπορεί να σας ζητήσουν για λόγους ασφαλείας να βγάλετε ρολόγια, βραχιόλια, κομποσκοίνια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και piercing.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται στους βιομηχανικούς χώρους γιατί μπορεί να κάνουν παρεμβολές στα συστήματα αυτοματισμού.
Μην απομακρύνεστε από τα γκρουπ περιήγησης στα εργοστάσια.
Συνήθως έχει θόρυβο από τα μηχανήματα οπότε μείνετε κοντά στον υπεύθυνο της ξενάγησης για να ακούτε.
Ακολουθείστε τις γραμμές διάβασης του προσωπικού (συνήθως κίτρινες).
Να κοιτάτε και χαμηλά και ψηλά, μπορεί να χρειαστεί να περάσετε πάνω από ένα σωλήνα ή ένα λούκι ή να σκύψετε κάτω από σωληνώσεις ή δοκάρια στήριξης.
Μην ακουμπάτε πουθενά σε μηχανήματα ή δεξαμενές και να έχετε απόσταση τουλάχιστον 50 εκ. από αυτά. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, εγκαύματος, ηλεκτροπληξίας.
Μην αγγίζετε τρόφιμα (εκτός εάν υπάρχει προτροπή από τον υπεύθυνο) γιατί μπορεί να προκαλέσετε διασταυρούμενη επιμόλυνση (επικίνδυνη και για εσάς).
Ρωτήστε ελεύθερα του εκπροσώπους της εταιρείας που κάνουν την ξενάγηση. Και αυτοί θέλουν να σας ακούσουν. Μη τους φέρετε όμως σε δύσκολη θέση γιατί και αυτοί υπάλληλοι είναι.
Φωτογραφίες: Ρωτήστε τόσο στα εργοστάσια όσο και στα μουσεία εάν και που επιτρέπεται η φωτογράφιση.
Πάρτε μαζί σας ξηρά τροφή και νερό, το ταξίδι είναι μακρύ και δεν προβλέπονται στάσεις κατά την πρώτη ημέρα πέραν των προγραμματισμένων.
Πάρτε το φοιτητικό σας πάσο μαζί.
Προσέχετε τα πράγματα σας κατά την φόρτωση στο λεωφορείο ή κατά την προσωρινή απόθεση στο lobby του ξενοδοχείου στο Βόλο (υπήρχε κλοπή μια φορά από κάποιον περαστικό).
Πάρτε μαζί σας καλή διάθεση, χαμόγελα, ανέκδοτα, Cd’s και τις μέχρι τώρα γνώσεις σας στην επιστήμη τροφίμων και διατροφή.
Μάϊος 2016