Βασική Νομοθεσία Ασφάλειας Τροφίμων
Μπουλής Αργύριος, υποψ. διδάκτορας
1. Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων
Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τεύχος L 31, 01.02.2002
Αρχική έκδοση στο eurolex:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002R0178&qid=1669742981086&from=EL
Τρέχουσα ενοποιημένη έκδοση στο eurolex:
Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/general-food-law_en
Ο Κανονισμός (ΕΚ) 178/2002 είναι το πιο βασικό νομικό κείμενο για την ασφάλεια των τροφίμων και ζωοτροφών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέφερε πολλές σημαντικές αλλαγές όπως η ανάλυση κινδύνου, η ευθύνη των επιχειρήσεων, η αρχή της ιχνηλασιμότητας, η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) και το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τρόφιμα-ζωοτροφές (RASSF)
2. Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων
Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τεύχος L 139, 30.04.2004
Αρχική έκδοση στο eurolex:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0852&qid=1669800086503
Τρέχουσα ενοποιημένη έκδοση στο eurolex:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A02004R0852-20210324&qid=1669800086503
Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
https://food.ec.europa.eu/safety/biological-safety/food-hygiene_en
Ο Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 μαζί με τους Κανονισμούς 853/2004 και 854/2004 αποτέλεσαν το λεγόμενο πακέτο υγιεινής το οποίο καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων και υποχρέωσε τις επιχειρήσεις τροφίμων να εφαρμόζουν αρχές HACCP.
3. Ανακοίνωση 2022/C355/01 της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, η οποία καλύπτει τις ορθές πρακτικές υγιεινής και τις διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης/ευελιξίας όσον αφορά την εφαρμογή σε ορισμένες επιχειρήσεις τροφίμων
Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τεύχος C 355, 16.09.2002
Ιστεσελίδα eurolex:
4. Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829 για τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων/ποτών και άλλες διατάξεις
ΦΕΚ αρ. φύλλου 2161, τεύχος Β΄, 23-6-2017
Iστοσελίδα μηχανής αναζήτησης ελληνικής νομοθεσίας kodiko.gr (προϋποθέτει δωρεάν εγγραφή):
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/690823
Η υγειονομική διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829 του 2017 αντικατέστησε την υγειονομική διάταξη Υ1γ/ΓΠ/οικ. 96967 του 2012 και ουσιαστικά αποτελεί εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 ορίζοντας λεπτομέρειες εφαρμογής του για τις επιχειρήσεις τροφίμων στην Ελλάδα.
5. Νόμος 4235/2014 Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΦΕΚ αρ. φύλλου 32, τεύχος Α΄, 11-2-2014
Iστοσελίδα μηχανής αναζήτησης ελληνικής νομοθεσίας kodiko.gr (προϋποθέτει δωρεάν εγγραφή):
https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/94102
Ο Νόμος 4235/2014, γνωστός ως κυρωτικός, ενοποίησε το σύστημα μέτρων ελέγχου και κυρώσεων διαφόρων αρμόδιων αρχών ελέγχου στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύστημα επιβολής της νομοθεσίας στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων και ζωοτροφών
6. Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την καλή υγεία και μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τεύχος L 95, 07.04.2017
Αρχική έκδοση στο eurolex:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A32017R0625&qid=1669976369303
Τρέχουσα ενοποιημένη έκδοση στο eurolex:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A02017R0625-20220128&qid=1669976890960
Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 αντικατέστησε τον Κανονισμό (ΕΚ) 882/2004 και αφορά τον τρόπο οργάνωσης των επίσημων ελέγχων και των αρμόδιων αρχών που αναλαμβάνουν το ελεγκτικό έργο.
7. KYA 15523 για τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών (ΕΚ) 178/2002, 852/2004, 853/2004, 854/2004 και 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και εναρμόνιση της Οδηγίας 2004/41/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
Ιστοσελίδα στο Εθνικό Τυπογραφείο:
https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20060201187
Η ΚΥΑ 15523 όρισε τις αρμόδιες αρχές ελέγχου για τα τρόφιμα στην Ελλάδα, τον τρόπο καταχώρησης ή έγκρισης των επιχειρήσεων τροφίμων και άλλες λεπτομέρειες εφαρμογής του τρόπου οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα τροφίμων στη χώρα μας. Έχει υποστεί τροποποιήσεις που μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα www.kodiko.gr , ενώ βρίσκεται σε φάση αντικατάστασης από επικαιροποιημένο νομικό κείμενο δεδομένου ότι αναφέρεται σε εφαρμογή Κανονισμών, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι πια σε ισχύ.
8. Άλλες χρήσιμες ιστοσελίδες
Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκής αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων:
Ιστοσελίδα Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):
Ιστοσελίδα Εθνικού Τυπογραφείου για την ανεύρεση ελληνικής νομοθεσίας δημοσιευμένης σε ΦΕΚ:
Ιστοσελίδα συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF):
https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search
Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προφίλ των κρατών-μελών της Ε.Ε.:
https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/country/profile