«πρόσθετο τροφίμων», κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στο τρόφιμο για ένα τεχνολογικό σκοπό κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων.

«τεχνολογικό βοήθημα», κάθε ουσία η οποία:

i) δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο·
ii) χρησιμοποιείται σκόπιμα στην επεξεργασία πρώτων υλών, τροφίμων ή συστατικών τους για την εκπλήρωση ενός συγκεκριμένου τεχνολογικού σκοπού κατά την επεξεργασία ή τη μεταποίηση·
iii) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μη ηθελημένη αλλά τεχνικά αναπόφευκτη παρουσία στο τελικό προϊόν υπολειμμάτων της ουσίας ή των παραγώγων της, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και δεν έχουν καμία τεχνολογική επίδραση στο τελικό προϊόν·

 

κατηγορίες προσθέτων τροφίμων

1.  «γλυκαντικά», οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση σε τρόφιμα ή σε επιτραπέζια γλυκαντικά·

2.  «χρωστικές», οι ουσίες που προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες που συνήθως δεν καταναλώνονται ως τρόφιμα και δεν χρησιμοποιούνται κανονικά ως χαρακτηριστικά συστατικά τροφίμων. Παρασκευάσματα που λαμβάνονται από τρόφιμα και άλλες βρώσιμες φυσικές ουσίες παργόμενες με φυσική ή/και χημική εκχύλιση που οδηγεί σε επιλεκτική εκχύλιση του χρωστικού στοιχείου σε σχέση με τα θρεπτικά ή αρωματικά συστατικά τους είναι χρωστικές ουσίες στο πνεύμα του παρόντος κανονισμού·

3.  «συντηρητικά», οι ουσίες οι οποίες παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς ή/και τα προστατεύουν από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών·

4.  «αντιοξειδωτικά», οι ουσίες οι οποίες παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση, όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος·

5.  «φορείς», οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ή άλλη φυσική τροποποίηση προσθέτου τροφίμων ή αρωματικής ύλης τροφίμων, ενζύμου τροφίμων, θρεπτικής ύλης ή/και άλλης ουσίας που προστίθεται για θρεπτικούς ή φυσιολογικούς σκοπούς σε τρόφιμο χωρίς να μεταβάλλουν τη λειτουργία του (και χωρίς να ασκούν οι ίδιοι τεχνολογικές επιδράσεις) προκειμένου να διευκολύνουν το χειρισμό, την εφαρμογή ή τη χρήση του·

6.  «οξέα», οι ουσίες που αυξάνουν την οξύτητα τροφίμων ή/και που τους προσδίδουν όξινη γεύση·

7.  «ρυθμιστές οξύτητας», οι ουσίες που μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα τροφίμου·

8.  «αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες», οι ουσίες που μειώνουν την τάση μεμονωμένων σωματιδίων τροφίμου να προσκολλώνται μεταξύ τους·

9.  «αντιαφριστικοί παράγοντες», οι ουσίες που προλαμβάνουν ή περιορίζουν το σχηματισμό αφρού·

10.  «διογκωτικοί παράγοντες», οι ουσίες που συμβάλλουν στη διόγκωση τροφίμου χωρίς να συμβάλλουν σημαντικά στη διαθέσιμη ενεργειακή αξία του·

11.  «γαλακτωματοποιητές», οι ουσίες που επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μιγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο·

12.  «γαλακτωματοποιητικά άλατα», οι ουσίες που μετατρέπουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο τυρί σε διεσπαρμένη μορφή και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιφέρουν ομοιογενή κατανομή των λιπών και των άλλων συστατικών·

13.  «σκληρυντικοί παράγοντες», οι ουσίες που καθιστούν ή διατηρούν τους ιστούς των φρούτων ή των λαχανικών σκληρούς ή τραγανούς, ή αλληλεπιδρούν με τους πηκτωματογόνους παράγοντες για την παρασκευή ή την ενίσχυση πηκτώματος·

14.  «ενισχυτικά γεύσεως», οι ουσίες που ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή/και οσμή τροφίμου·

15.  «αφριστικοί παράγοντες», οι ουσίες που επιτρέπουν την ομοιογενή διασπορά αερίου φάσεως σε υγρό ή στερεό τρόφιμο·

16.  «πηκτωματογόνοι παράγοντες», οι ουσίες που προσδίδουν σ’ ένα τρόφιμο υφή μέσω του σχηματισμού πηκτώματος·

17.  «υλικά για γλασάρισμα» (συμπεριλαμβανομένων των λιπαντικών μέσων), οι ουσίες που, τοποθετούμενες στην εξωτερική επιφάνεια τροφίμου, του προσδίδουν στιλπνότητα ή του παρέχουν προστατευτική επικάλυψη·

18.  «υγροσκοπικά μέσα», οι ουσίες που αποτρέπουν την ξήρανση των τροφίμων αντιδρώντας στην επίδραση μιας ατμόσφαιρας με χαμηλό βαθμό υγρασίας, ή που προάγουν τη διάλυση μιας σκόνης σε υδατικό μέσο·

19.  «τροποποιημένα άμυλα», οι ουσίες που λαμβάνονται με μία ή περισσότερες χημικές επεξεργασίες βρώσιμων αμύλων, που μπορεί να έχουν υποστεί φυσική η ενζυματική επεξεργασία, και μπορούν να έχουν υποστεί όξινη ή αλκαλική αραίωση ή λεύκανση·

20.  «αέρια συσκευασίας», τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία εισάγονται σε περιέκτη πριν, κατά ή μετά την τοποθέτηση τροφίμου στον εν λόγω περιέκτη·

21.  «προωστικοί παράγοντες», τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία προκαλούν την αποβολή τροφίμου από περιέκτη·

22.  «διογκωτικά αρτοποιίας», οι ουσίες ή οι συνδυασμοί ουσιών που ελευθερώνουν αέριο και ως εκ τούτου αυξάνουν τον όγκο της ζύμης ή του παναρίσματος·

23.  «συμπλοκοποιητές», οι ουσίες που σχηματίζουν χημικά σύμπλοκα με μεταλλικά ιόντα·

24.  «σταθεροποιητές»: ουσίες που επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης ενός τροφίμου. Οι σταθεροποιητές περιλαμβάνουν ουσίες οι οποίες επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη αναμίξιμων ουσιών σε ένα τρόφιμο, ουσίες οι οποίες σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το χρώμα ενός τροφίμου και ουσίες οι οποίες αυξάνουν τη συνδετική ικανότητα του τροφίμου, περιλαμβανομένου του σχηματισμού διασταυρούμενων δεσμών μεταξύ πρωτεϊνών που επιτρέπουν τη σύνδεση τεμαχίων τροφίμου κατά την ανασύσταση τροφίμου·

25.  «πυκνωτικά μέσα», οι ουσίες που αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου·

26.  «βελτιωτικά αλεύρων» είναι ουσίες, πλην των γαλακτωματοποιητών, που προστίθενται στο αλεύρι ή τη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά τους·

27.  τα «ενισχυτικά αντίθεσης» είναι ουσίες οι οποίες, όταν εφαρμόζονται στην εξωτερική επιφάνεια των φρούτων ή των λαχανικών μετά από αποχρωματισμό προκαθορισμένων τμημάτων (π.χ. από επεξεργασία με λέιζερ), βοηθούν στη διάκριση μεταξύ των τμημάτων αυτών από την υπόλοιπη επιφάνεια με χρώμα ύστερα από αλληλεπίδραση με ορισμένα στοιχεία της επιδερμίδας.

 

τα πρόσθετα είναι προβληματικά όταν

α) δεν είναι εγκεκριμένα (δεν έχουν αριθμό Ε)

β) χρησιμοποιούνται σε κατηγορίες τροφίμων που δεν επιτρέπονται

γ) χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα όρια που επιτρέπονται

δ) δε δηλώνονται ορθά στη συσκευασία

ε) δε δηλώνονται καθόλου στη συσκευασία

 

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ

 

1.    Χρωστικές ουσίες

Αριθ. Ε

Όνομα

E 100

Κουρκουμίνη

E 101

Ριβοφλαβίνες

E 102

Ταρτραζίνη

E 104

Κίτρινο της κινολίνης

E 110

Κίτρινο Sunset FCF/Κιτρινοπορτοκαλί S

E 120

Καρμινικό οξύ, καρμίνες

E 122

Αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη

E 123

Αμαράνθη

E 124

Πονσώ 4R, ερυθρό της κοχενίλης A

E 127

Ερυθροσίνη

E 129

Ερυθρό Allura AC

E 131

Πάτεντ Μπλε V

E 132

Ινδικοτίνη, ινδικοκαρμίνη

E 133

Λαμπρό κυανό FCF

E 140

Χλωροφύλλες και χλωροφυλλίνες

E 141

Σύμπλοκα των χλωροφυλλών και χλωροφυλλινών με χαλκό

E 142

Πράσινο S

E 150a

Απλό καραμελόχρωμα (1)

E 150b

Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα

E 150c

Εναμμώνιο καραμελόχρωμα

E 150d

Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα

E 151

Λαμπρό μαύρο PN

E 153

Φυτικός άνθρακας

E 155

Καστανό HT

E 160a

Καροτένια

E 160b(i)

Αννάττο μπιξίνη

E 160b(ii)

Αννάττο νορμπιξίνη

E 160c

Εκχύλισμα πάπρικας, καψανθίνη, καψορουμπίνη

E 160d

Λυκοπένιο

E 160e

β-απο-8’-καροτενάλη (C 30)

E 161b

Λουτεΐνη

E 161g

Κανθαξανθίνη (*1)

E 162

Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, βετανίνη

E 163

Ανθοκυανίνες

E 170

Ανθρακικό ασβέστιο

Ε 171

Διοξείδιο του τιτανίου (*2)

E 172

Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου

E 173

Αργίλιο (αλουμίνιο)

E 174

Άργυρος

E 175

Χρυσός

E 180

Λιθορουμπίνη BK

 

2.    Γλυκαντικά

Αριθ. Ε

Όνομα

E 420

Σορβιτόλες

E 421

Μαννιτόλη

E 950

Ακεσουλφάμη Κ

E 951

Ασπαρτάμη

E 952

Ενώσεις του κυκλαμικού οξέος

E 953

Isomalt

E 954

Σακχαρίνες

E 955

Σουκραλόζη

E 957

Θαυματίνη

E 959

Νεοεσπεριδίνη DC

E 960a

Γλυκοζίτες στεβιόλης από στέβια

Ε 960c

Ενζυμικά παραγόμενοι γλυκοζίτες στεβιόλης

Ε 960d

Γλυκοζυλιωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης

E 961

Νεοτάμη

E 962

Άλας ασπαρτάμης- ακεσουλφάμης

Ε 964

Σιρόπι πολυγλυκιτόλης

E 965

Μαλτιτόλες

E 966

Λακτιτόλη

E 967

Ξυλιτόλη

E 968

Ερυθριτόλη

Ε 969

Αντβαντάμη

 

3.    Πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών

Αριθ. Ε

Όνομα

E 170

Ανθρακικό ασβέστιο

E 172

Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου

E 200

Σορβικό οξύ

E 202

Σορβικό κάλιο

E 210

Βενζοϊκό οξύ 

E 211

Βενζοϊκό νάτριο 

E 212

Βενζοϊκό κάλιο 

E 213

Βενζοϊκό ασβέστιο 

E 214

p-υδροξυβενζοϊκός αιθυλεστέρας

E 215

p-υδροξυβενζοϊκός αιθυλεστέρας, άλας με νάτριο

E 218

p-υδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας

E 219

p-υδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας, άλας με νάτριο

E 220

Διοξείδιο του θείου

E 221

Θειώδες νάτριο

E 222

Όξινο θειώδες νάτριο

E 223

Μεταδιθειώδες νάτριο

E 224

Μεταδιθειώδες κάλιο

E 226

Θειώδες ασβέστιο

E 227

Όξινο θειώδες ασβέστιο

E 228

Όξινο θειώδες κάλιο

E 234

Νισίνη

E 235

Ναταμυκίνη

E 239

Εξαμεθυλενοτετραμίνη

E 242

Δικαρβονικός διμεθυλεστέρας

Ε 243

Ethyl lauroyl arginate

Ε 246

Γλυκολιπίδια

E 249

Νιτρώδες κάλιο

E 250

Νιτρώδες νάτριο

E 251

Νιτρικό νάτριο

E 252

Νιτρικό κάλιο

E 260

Οξικό οξύ

Ε 261

Οξικά κάλια 

E 262

Οξικά άλατα του νατρίου

E 263

Οξικό ασβέστιο

E 267

Ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού

E 270

Γαλακτικό οξύ

E 280

Προπιονικό οξύ

E 281

Προπιονικό νάτριο

E 282

Προπιονικό ασβέστιο

E 283

Προπιονικό κάλιο

E 284

Βορικό οξύ

E 285

Τετραβορικό νάτριο (βόρακας)

E 290

Διοξείδιο του άνθρακα

E 296

Μηλικό οξύ

E 297

Φουμαρικό οξύ

E 300

Ασκορβικό οξύ

E 301

Ασκορβικό νάτριο

E 302

Ασκορβικό ασβέστιο

E 304

Εστέρες λιπαρών οξέων με ασκορβικό οξύ

E 306

Εκχύλισμα πλούσιο σε τοκοφερόλες

E 307

α-τοκοφερόλη

E 308

γ-τοκοφερόλη

E 309

δ-τοκοφερόλη

E 310

Γαλλικός προπυλεστέρας

E 315

Ερυθορβικό οξύ

E 316

Ερυθορβικό νάτριο

E 319

Τριτοταγής βουτυλ-υδροκινόνη (TBHQ)

E 320

Βουτυλ-υδροξυανισόλη (BHA)

E 321

Βουτυλ-υδροξυτολουόλιο (BHT)

E 322

Λεκιθίνες

E 322a

Λεκιθίνη βρώμης

E 325

Γαλακτικό νάτριο

E 326

Γαλακτικό κάλιο

E 327

Γαλακτικό ασβέστιο

E 330

Κιτρικό οξύ

E 331

Κιτρικά άλατα νατρίου

E 332

Κιτρικά άλατα καλίου

E 333

Κιτρικά άλατα ασβεστίου

E 334

Τρυγικό οξύ [L(+)–]

E 335

Τρυγικά άλατα νατρίου

E 336

Τρυγικά άλατα καλίου

E 337

Τρυγικό καλιονάτριο

E 338

Φωσφορικό οξύ

E 339

Φωσφορικά άλατα του νατρίου

E 340

Φωσφορικά άλατα του καλίου

E 341

Φωσφορικά άλατα του ασβεστίου

E 343

Φωσφορικά άλατα του μαγνησίου

E 345(i)

Δικιτρικό τριμαγνήσιο

E 350

Μηλικά άλατα του νατρίου

E 351

Μηλικό κάλιο

E 352

Μηλικά άλατα του ασβεστίου

E 353

Μετατρυγικό οξύ

E 354

Τρυγικό ασβέστιο

E 355

Αδιπικό οξύ

E 356

Αδιπικό νάτριο

E 357

Αδιπικό κάλιο

E 363

Ηλεκτρικό οξύ

E 380

Κιτρικό αμμώνιο

E 385

Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό ασβεστιονάτριο (άλας του EDTA με ασβεστιονάτριο)

E 392

Εκχυλίσματα δενδρολίβανου

E 400

Αλγινικό οξύ

E 401

Αλγινικό νάτριο

E 402

Αλγινικό κάλιο

E 403

Αλγινικό αμμώνιο

E 404

Αλγινικό ασβέστιο

E 405

Αλγινική προπανοδιόλη-1,2

E 406

Άγαρ

E 407a

Επεξεργασμένα φύκη Euchema

E 407

Καραγενάνη

E 410

Κόμμι χαρουπιών

E 412

Κόμμι γκουάρ

E 413

Τραγακάνθινο κόμμι

E 414

Αραβικό κόμμι (κόμμι ακακίας)

E 415

Κόμμι ξανθάνης

E 416

Κόμμι καράγια

E 417

Κόμμι τάρα

E 418

Κόμμι τζελάν

E 422

Γλυκερόλη (γλυκερίνη)

E 423

Τροποποιημένο με οκτενυληλεκτρικό οξύ αραβικό κόμμι

E 425

Konjac

E 426

Ημικυτταρίνη σόγιας

E 427

Κόμμι κασσίας

E 431

Στεαρικό πολυοξυαιθυλένιο (40)

E 432

Μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20)

E 433

Μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80)

E 434

Μονοπαλμιτική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 40)

E 435

Μονοστεαρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 60)

E 436

Τριστεαρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65)

E 440

Πηκτίνες

E 442

Φωσφατίδια του αμμωνίου

E 444

Ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη

E 445

Εστέρες γλυκερίνης με κολοφώνιο ξύλου

E 450

Διφωσφορικά άλατα

E 451

Τριφωσφορικά άλατα

E 452

Πολυφωσφορικά άλατα

E 456

Πολυασπαρτικό κάλιο

E 459

β-κυκλοδεξτρίνη

E 460

Κυτταρίνη

E 461

Μεθυλοκυτταρίνη

E 462

Αιθυλοκυτταρίνη

E 463

Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη

Ε 463a

Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη χαμηλής υποκατάστασης (L-HPC)

E 464

Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη

E 465

Αιθυλομεθυλοκυτταρίνη

E 466

Άλας με νάτριο της καρβοξυμεθυλοκυτταρινίνης, κόμμι κυτταρίνης

E 468

Άλας με νάτριο της καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης με σταυροδεσμούς, κόμμι κυτταρίνης με σταυροδεσμούς

E 469

Ενζυμικά υδρολυμένη καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, ενζυμικά υδρολυμένο κόμμι κυτταρίνης

Ε 470α

Άλατα λιπαρών οξέων με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο

Ε 470β

Άλατα λιπαρών οξέων με μαγνήσιο

E 471

Μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων

Ε 472a

Εστέρες του οξικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων

Ε 472b

Εστέρες του γαλακτικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων

Ε 472c

Εστέρες του κιτρικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων

Ε 472d

Εστέρες του τρυγικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων

Ε 472e

Εστέρες του μονο- και δι-ακετυλο- τρυγικού οξέος με μονο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων

Ε 472f

Μεικτοί εστέρες του οξικού και τρυγικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων

E 473

Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη

E 474

Σακχαρογλυκερίδια

E 475

Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων

E 476

Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος

E 477

Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανο-διόλη-1,2

Ε 479b

Θερμικώς οξειδωμένο σογιέλαιο που έχει αντιδράσει με μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων

E 481

Στεαροϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο

E 482

Στεαροϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο

E 491

Μονοστεαρική σορβιτάνη

E 492

Τριστεαρική σορβιτάνη

E 493

Μονολαυρική σορβιτάνη

E 494

Μονοελαϊκή σορβιτάνη

E 495

Μονοπαλμιτική σορβιτάνη

E 499

Πλούσιες σε στιγμαστερόλη φυτοστερόλες

E 500

Ανθρακικά άλατα νατρίου

E 501

Ανθρακικά άλατα καλίου

E 503

Ανθρακικά άλατα αμμωνίου

E 504

Ανθρακικά άλατα μαγνησίου

E 507

Υδροχλωρικό οξύ

E 508

Χλωριούχο κάλιο

E 509

Χλωριούχο ασβέστιο

E 511

Χλωριούχο μαγνήσιο

E 512

Χλωριούχος κασσίτερος

E 513

Θειικό οξύ

E 514

Θειικά άλατα του νατρίου

E 515

Θειικά άλατα του καλίου

E 516

Θειικό ασβέστιο

E 517

Θειικό αμμώνιο

E 520

Θειϊκό αργίλιο

E 521

Θειϊκό αργιλιονάτριο

E 522

Θειϊκό αργιλιοκάλιο

E 523

Θειϊκό αργιλιοαμμώνιο

E 524

Υδροξείδιο του νατρίου

E 525

Υδροξείδιο του καλίου

E 526

Υδροξείδιο του ασβεστίου

E 527

Υδροξείδιο του αμμωνίου

E 528

Υδροξείδιο του μαγνησίου

E 529

Οξείδιο του ασβεστίου

E 530

Οξείδιο του μαγνησίου

E 534

Τρυγικός σίδηρος

E 535

Σιδηροκυανιούχο νάτριο

E 536

Σιδηροκυανιούχο κάλιο

E 538

Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο

E 541

Όξινο φωσφορικό αργιλιονάτριο

E 551

Διοξείδιο του πυριτίου

E 552

Πυριτικό ασβέστιο

E 553a

Πυριτικό μαγνήσιο

E 553b

Τάλκης

E 554

Πυριτικό αργιλιονάτριο

E 555

Πυριτικό αργιλιοκάλιο

E 556

Πυριτικό αργιλιασβέστιο (2)

E 558

Μπεντονίτης (3)

E 559

Πυριτικό αργίλιο (καολίνης) (2)

E 570

Λιπαρά οξέα

E 574

Γλυκονικό οξύ

E 575

Γλυκονο-δ-λακτόνη

E 576

Γλυκονικό νάτριο

E 577

Γλυκονικό κάλιο

E 578

Γλυκονικό ασβέστιο

E 579

Γλυκονικός σίδηρος (ΙΙ)

E 585

Γαλακτικός σίδηρος (ΙΙ)

E 586

4-εξυλορεσορκινόλη

E 620

Γλουταμινικό οξύ

E 621

Όξινο γλουταμινικό νάτριο

E 622

Όξινο γλουταμινικό κάλιο

E 623

Όξινο γλουταμινικό ασβέστιο

E 624

Όξινο γλουταμινικό αμμώνιο

E 625

Όξινο γλουταμινικό μαγνήσιο

E 626

Γουανιλικό οξύ

E 627

Γουανιλικό νάτριο

E 628

Γουανιλικό κάλιο

E 629

Γουανιλικό ασβέστιο

E 630

Ινοσινικό οξύ

E 631

Ινοσινικό νάτριο

E 632

Ινοσινικό κάλιο

E 633

Ινοσινικό ασβέστιο

E 634

Άλατα με ασβέστιο των 5′-ριβονουκλεοτιδίων

E 635

Άλατα με νάτριο των 5’-ριβονουκλεοτιδίων

E 640

Γλυκίνη και τα άλατά της με νάτριο

Ε 641

L-λευκίνη

E 650

Οξικός ψευδάργυρος

E 900

Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο

E 901

Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος

E 902

Κανδελιλλικός κηρός

E 903

Καρναουβικός κηρός

E 904

Σελάκ

E 905

Μικροκρυσταλλικός κηρός

E 907

Υδρογονωμένο πολυ-1-δεκένιο

E 914

Κηρός οξειδωμένου πολυαιθυλενίου

E 920

L-κυστεΐνη

Ε 927b

Καρβαμίδιο

E 938

Αργό

E 939

Ήλιο

E 941

Άζωτο

E 942

Υποξείδιο του αζώτου

E 943a

Βουτάνιο

Ε 943b

Ισοβουτάνιο

E 944

Προπάνιο

E 948

Οξυγόνο

E 949

Υδρογόνο

E 999

Εκχύλισμα κιλάιας

E 1103

Ιμβερτάση

E 1105

Λυσοζύμη

E 1200

Πολυδεξτρόζη

E 1201

Πολυβινυλοπυρρολιδόνη

E 1202

Πολυβινυλοπολυπυρρολιδόνη

E 1203

Πολυβινυλική αλκοόλη (PVA)

E 1204

Πουλουλάνη

E 1205

Βασικό μεθακρυλικό συμπολυμερές

E 1206

Ουδέτερο μεθακρυλικό συμπολυμερές

E 1207

Ανιονικό μεθακρυλικό συμπολυμερές

Ε 1208

Συμπολυμερές πολυβινυλοπυρρολιδόνης-οξικού βινυλίου

Ε 1209

Εμβολιασμένο συμπολυμερές πολυβινυλικής αλκοόλης-πολυαιθυλενογλυκόλης

E 1210

Καρβομερές

E 1404

Οξειδωμένο άμυλο

E 1410

Δισόξινο φωσφορικό άμυλο

E 1412

Όξινο φωσφορικό άμυλο

E 1413

Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο

E 1414

Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο

E 1420

Ακετυλιωμένο άμυλο

E 1422

Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο

E 1440

Υδροξυπροπυλάμυλο

E 1442

Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλάμυλο

E 1450

Οκτενυληλεκτρικό αμυλονάτριο

E 1451

Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο

E 1452

Αργιλιούχο οκτενυλοηλεκτρικό άμυλο

E 1505

Κιτρικός τριαιθυλεστέρας

E 1517

Διακετίνη (διγλυκερίδιο του οξικού οξέος)

E 1518

Τριακετίνη (τριγλυκερίδιο του οξικού οξέος)

E 1519

Βενζυλική αλκοόλη

E 1520

Προπανο-1, 2-διόλη (προπυλενογλυκόλη)

E 1521

Πολυαιθυλενογλυκόλες

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Αριθμός

Όνομα

0.

Όλες οι κατηγορίες τροφίμων

01.

Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα

01.1

Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία – UHT)

01.2

Μη αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού, μη αρωματισμένου βουτυρογάλακτος (εξαιρουμένου του αποστειρωμένου βουτυρογάλακτος), μη θερμικώς επεξεργασμένα μετά τη ζύμωση

01.3

Μη αρωματισμένα προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση

01.4

Αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένων των θερμικώς επεξεργασμένων προϊόντων

01.5

Αφυδατωμένο γάλα, όπως ορίζεται στην οδηγία 2001/114/ΕΚ

01.6

Κρέμα γάλακτος και κρέμα γάλακτος σε σκόνη

01.6.1

Μη αρωματισμένη παστεριωμένη κρέμα γάλακτος (εξαιρουμένης της κρέμας γάλακτος με μειωμένα λιπαρά)

01.6.2

Μη αρωματισμένα προϊόντα ζύμωσης με βάση την κρέμα γάλακτος και στα οποία υπάρχουν ζώντες μικροοργανισμοί και ανάλογα προϊόντα, με περιεκτικότητα σε λιπαρά μικρότερη από 20 %

01.6.3

Άλλες κρέμες γάλακτος

01.7

Τυρί και προϊόντα τυριού

01.7.1

Τυριά που δεν έχουν υποστεί ωρίμανση, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 16

01.7.2

Ωριμασμένο τυρί

01.7.3

Βρώσιμος φλοιός τυριού

01.7.4

Τυρί τυρογάλακτος

01.7.5

Ανακατεργασμένο τυρί

01.7.6

Προϊόντα τυριού εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 16

01.8

Ανάλογα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των λευκαντικών ροφημάτων

01.9

Βρώσιμα καζεϊνικά άλατα

02.

Λίπη και έλαια, και γαλακτώματα λιπών και ελαίων

02.1

Λίπη και έλαια πρακτικά απαλλαγμένα από νερό (εξαιρουμένου του άνυδρου λίπους γάλακτος)

02.2

Γαλακτώματα λιπών και ελαίων, κυρίως τύπου νερό σε έλαιο

02.2.1

Βούτυρο και συμπυκνωμένο βούτυρο και βουτυρέλαιο και άνυδρο λίπος γάλακτος

02.2.2

Άλλα γαλακτώματα λιπών και ελαίων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών υλών για επάλειψη, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, και υγρά γαλακτώματα

02.3

Φυτικά έλαια για ψεκασμό μαγειρικών σκευών

03.

Παγωτά

04.

Φρούτα και λαχανικά

04.1

Μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά

04.1.1

Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά

04.1.2

Αποφλοιωμένα, κομμένα και λεπτοτεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά

04.1.3

Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

04.2

Επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά

04.2.1

Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά

04.2.2

Φρούτα και λαχανικά σε ξίδι, λάδι ή άλμη

04.2.3

Φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες ή γυάλινα δοχεία

04.2.4

Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 5.4

04.2.4.1

Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένης της κομπόστας

04.2.4.2

Κομπόστα

04.2.5

Μαρμελάδες, ζελέδες, μαρμελάδες εσπεριδοειδών και παρόμοια προϊόντα

04.2.5.1

Μαρμελάδες έξτρα και ζελέδες έξτρα, όπως αναφέρονται στην οδηγία 2001/113/ΕΟΚ

04.2.5.2

Μαρμελάδες, ζελέδες και μαρμελάδες εσπεριδοειδών καθώς και κρέμα κάστανου, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/113/ΕΟΚ

04.2.5.3

Άλλα ομοειδή παρασκευάσματα φρούτων ή λαχανικών για επάλειψη

04.2.5.4

Λιπαρές ύλες και επαλείψεις ξηρών καρπών

04.2.6

Επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας

05.

Είδη ζαχαροπλαστικής

05.1

Προϊόντα κακάο και σοκολάτας, όπως εμπίπτουν στην οδηγία 2000/36/ΕΟΚ

05.2

Άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, συμπεριλαμβανομένων των μικροπροϊόντων που φρεσκάρουν την αναπνοή

05.3

Υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης, εξαιρουμένων των υλικών γέμισης με βάση φρούτα που εμπίπουν στην κατηγορία 4.2.4

05.4

Τσίχλες

06.

Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών

06.1

Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες

06.2

Άλευρα και άλλα αλεσμένα προϊόντα και άμυλα

06.2.1

Άλευρα

06.2.2

Άμυλα

06.3

Δημητριακά προγεύματος

06.4

Ζυμαρικά

06.4.1

Φρέσκα ζυμαρικά

06.4.2

Ξηρά ζυμαρικά

06.4.3

Φρέσκα ζυμαρικά προψημένα

06.4.4

Gnocchi

06.4.5

Υλικά γέμισης γεμιστών ζυμαρικών (ραβιόλι και παρόμοια)

06.5

Ασιατικά ζυμαρικά (Noodles)

06.6

Παναρίσματα

06.7

Προψημένα ή επεξεργασμένα δημητριακά

07.

Αρτοσκευάσματα

07.1

Άρτος και αρτίδια

07.1.1

Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι

07.1.2

Pain courant français (γαλλικό ψωμί)· Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek

07.2

Εκλεκτά αρτοσκευάσματα

08

Κρέας και προϊόντα κρέατος

08.1

Νωπό κρέας εξαιρουμένων των παρασκευασμάτων κρέατος όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004

08.2

Παρασκευάσματα κρέατος όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004

08.3

Προϊόντα με βάση το κρέας

08.3.1

Μη θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας

08.3.2

Θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας

08.3.3

Περιβλήματα και επικαλύψεις και υλικά διακόσμησης για κρέας

08.3.4

Παραδοσιακά και παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα με βάση το κρέας με ειδικές προδιαγραφές όσον αφορά τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα

08.3.4.1

Παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα με βάση το κρέας με εμβάπτιση (προϊόντα με βάση το κρέας διατηρημένα με εμβάπτιση σε διάλυμα που περιέχει νιτρώδη και/ή νιτρικά άλατα, άλας και λοιπά συστατικά)

08.3.4.2

Παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα διατηρημένα με ξηρή μέθοδο. (H ξηρή μέθοδος διατήρησης έγκειται στην εφαρμογή μείγματος διατήρησης νιτρωδών και/ή νιτρικών αλάτων, αλατιού και άλλων συστατικών στην επιφάνεια του κρέατος, ακολουθούμενη από χρονικό διάστημα σταθεροποίησης/ωρίμανσης.)

08.3.4.3

Άλλα παραδοσιακά και παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα (μεταξύ άλλων διατήρηση με συνδυασμένη χρήση εμβάπτισης και ξηρής μεθόδου ή περιπτώσεις όπου ένα σύνθετο προϊόν περιέχει νιτρώδη και/ή νιτρικά άλατα ή το διάλυμα διατήρησης εγχέεται στο προϊόν πριν από το μαγείρεμα)

09.

Ψάρια και προϊόντα αλιείας

09.1

Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας

09.1.1

Μη επεξεργασμένα ψάρια

09.1.2

Μη επεξεργασμένα μαλάκια και καρκινοειδή.

09.2

Επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και καρκινοειδών

09.3

Αυγά ψαριών

10.

Αυγά και προϊόντα αυγών

10.1

Μη επεξεργασμένα αυγά

10.2

Επεξεργασμένα αυγά και προϊόντα αυγών

11.

Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά

11.1

Σάκχαρα και σιρόπια, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/111/ΕΚ

11.2

Άλλα σάκχαρα και σιρόπια

11.3

Μέλι, όπως ορίζεται στην οδηγία 2001/110/ΕΚ

11.4

Επιτραπέζια γλυκαντικά

11.4.1

Επιτραπέζια γλυκαντικά σε υγρή μορφή

11.4.2

Επιτραπέζια γλυκαντικά σε μορφή σκόνης

11.4.3

Επιτραπέζια γλυκαντικά σε μορφή δισκίων

12.

Αλάτι, μπαχαρικά, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και προϊόντα πρωτεϊνών

12.1

Αλάτι και υποκατάστατα αλατιού

12.1.1

Αλάτι

12.1.2

Υποκατάστατα αλατιού

12.2

Αρωματικά βότανα, μπαχαρικά, μίγματα αρτυμάτων

12.2.1

Αρωματικά βότανα και μπαχαρικά

12.2.2

Μείγματα αρτυμάτων και καρυκεύματα

12.3

Ξίδι και αραιωμένο οξικό οξύ (αραιωμένο με νερό 4-30 % κατ' όγκο)

12.4

Μουστάρδα

12.5

Σούπες και ζωμοί

12.6

Σάλτσες

12.7

Σαλάτες και αρτυμένες ύλες για επάλειψη σε σάντουιτς

12.8

Μαγιά και προϊόντα μαγιάς

12.9

Προϊόντα πρωτεϊνών, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 1.8

13.

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή, όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ

13.1

Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά

13.1.1

Παρασκευάσματα για βρέφη, όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/141/ΕΚ της Επιτροπής (1)

13.1.2

Παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/141/ΕΚ

13.1.3

Μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά, όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής (2)

13.1.4

Άλλες τροφές για μικρά παιδιά

13.1.5

Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ της Επιτροπής (3), και ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη

13.1.5.1

Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη

13.1.5.2

Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ

13.2

Διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ (εξαιρουμένων των προϊόντων της κατηγορίας 13.1.5)

13.3

Διαιτητικά τρόφιμα για τον έλεγχο του βάρους που προορίζονται να αντικαταστήσουν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής ή ένα επιμέρους γεύμα (το σύνολο ή μέρος της συνολικής ημερήσιας δίαιτας)

13.4

Τρόφιμα κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 41/2009 της Επιτροπής (4)

14.

Ποτά

14.1

Μη αλκοολούχα ποτά

14.1.1

Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού, όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ, του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών

14.1.2

Χυμοί φρούτων, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/112/ΕΚ, και χυμοί λαχανικών

14.1.3

Νέκταρ φρούτων, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/112/ΕΚ, και νέκταρ λαχανικών και ομοειδή προϊόντα

14.1.4

Αρωματισμένα ποτά

14.1.5

Καφές, τσάι, αφεψήματα βοτάνων και φρούτων, κιχώριο· εκχυλίσματα τσαγιού, αφεψημάτων βοτάνων και φρούτων και κιχωρίου· παρασκευάσματα τσαγιού, βοτάνων, φρούτων και δημητριακών για αφεψήματα, καθώς και μείγματα και στιγμιαία μείγματα των εν λόγω προϊόντων

14.1.5.1

Καφές, εκχυλίσματα καφέ

14.1.5.2

Άλλα

14.2

Ποτά με αλκοόλη, συμπεριλαμβανομένων αντίστοιχων προϊόντων χωρίς οινόπνευμα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα

14.2.1

Μπίρα και ποτά βύνης

14.2.2

Οίνος και άλλα προϊόντα που ορίζονται στο παράρτημα VII μέρος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013

14.2.3

Μηλίτης και απίτης

14.2.4

Οίνος από φρούτα και made wine

14.2.5

Υδρόμελι

14.2.6

Αλκοολούχα ποτά, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/787

14.2.7

Αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 251/2014

14.2.8

Άλλα ποτά με αλκοόλη, συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων ποτών με αλκοόλη με μη αλκοολούχα ποτά και άλλων ποτών με βάση αποσταγμένη αλκοόλη με κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο κάτω του 15 %

15.

Έτοιμα για κατανάλωση πρόχειρα φαγητά (σνακς)

15.1

Σνακς με βάση την πατάτα, τα δημητριακά, το αλεύρι ή το άμυλο

15.2

Επεξεργασμένοι ξηροί καρποί

16.

Επιδόρπια, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1, 3 και 4

17.

Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ

17.1

Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά

17.2

Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε υγρή μορφή, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά

18.

Επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως 17, εξαιρουμένων των τροφίμων για βρέφη και μικρά παιδιά

 

Περισσότερα σε

 

Food improvement agents

https://food.ec.europa.eu/food-safety/food-improvement-agents_en

 

EU Rules - food additives

https://food.ec.europa.eu/food-safety/food-improvement-agents/additives/eu-rules_en

 

EU Food Additives Database

https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/food-additives/search