«πρόσθετο τροφίμων», κάθε ουσία που συνήθως δεν καταναλώνεται αυτή καθ’ εαυτή ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στο τρόφιμο για ένα τεχνολογικό σκοπό κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την προετοιμασία, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση αυτού του τροφίμου έχει ως αποτέλεσμα, ή αναμένεται εύλογα να έχει ως αποτέλεσμα, ότι η ουσία ή παράγωγα αυτής καθίστανται άμεσα ή έμμεσα συστατικό αυτών των τροφίμων.
«τεχνολογικό βοήθημα», κάθε ουσία η οποία:
κατηγορίες προσθέτων τροφίμων
1. «γλυκαντικά», οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γλυκιά γεύση σε τρόφιμα ή σε επιτραπέζια γλυκαντικά·
2. «χρωστικές», οι ουσίες που προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες που συνήθως δεν καταναλώνονται ως τρόφιμα και δεν χρησιμοποιούνται κανονικά ως χαρακτηριστικά συστατικά τροφίμων. Παρασκευάσματα που λαμβάνονται από τρόφιμα και άλλες βρώσιμες φυσικές ουσίες παργόμενες με φυσική ή/και χημική εκχύλιση που οδηγεί σε επιλεκτική εκχύλιση του χρωστικού στοιχείου σε σχέση με τα θρεπτικά ή αρωματικά συστατικά τους είναι χρωστικές ουσίες στο πνεύμα του παρόντος κανονισμού·
3. «συντηρητικά», οι ουσίες οι οποίες παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς ή/και τα προστατεύουν από την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών·
4. «αντιοξειδωτικά», οι ουσίες οι οποίες παρατείνουν το χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση, όπως το τάγγισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος·
5. «φορείς», οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ή άλλη φυσική τροποποίηση προσθέτου τροφίμων ή αρωματικής ύλης τροφίμων, ενζύμου τροφίμων, θρεπτικής ύλης ή/και άλλης ουσίας που προστίθεται για θρεπτικούς ή φυσιολογικούς σκοπούς σε τρόφιμο χωρίς να μεταβάλλουν τη λειτουργία του (και χωρίς να ασκούν οι ίδιοι τεχνολογικές επιδράσεις) προκειμένου να διευκολύνουν το χειρισμό, την εφαρμογή ή τη χρήση του·
6. «οξέα», οι ουσίες που αυξάνουν την οξύτητα τροφίμων ή/και που τους προσδίδουν όξινη γεύση·
7. «ρυθμιστές οξύτητας», οι ουσίες που μεταβάλλουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα τροφίμου·
8. «αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες», οι ουσίες που μειώνουν την τάση μεμονωμένων σωματιδίων τροφίμου να προσκολλώνται μεταξύ τους·
9. «αντιαφριστικοί παράγοντες», οι ουσίες που προλαμβάνουν ή περιορίζουν το σχηματισμό αφρού·
10. «διογκωτικοί παράγοντες», οι ουσίες που συμβάλλουν στη διόγκωση τροφίμου χωρίς να συμβάλλουν σημαντικά στη διαθέσιμη ενεργειακή αξία του·
11. «γαλακτωματοποιητές», οι ουσίες που επιτρέπουν το σχηματισμό ή τη διατήρηση ομοιογενούς μείγματος δύο ή περισσοτέρων μη μιγνυόμενων φάσεων, όπως το λάδι και το νερό, σε τρόφιμο·
12. «γαλακτωματοποιητικά άλατα», οι ουσίες που μετατρέπουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο τυρί σε διεσπαρμένη μορφή και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιφέρουν ομοιογενή κατανομή των λιπών και των άλλων συστατικών·
13. «σκληρυντικοί παράγοντες», οι ουσίες που καθιστούν ή διατηρούν τους ιστούς των φρούτων ή των λαχανικών σκληρούς ή τραγανούς, ή αλληλεπιδρούν με τους πηκτωματογόνους παράγοντες για την παρασκευή ή την ενίσχυση πηκτώματος·
14. «ενισχυτικά γεύσεως», οι ουσίες που ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή/και οσμή τροφίμου·
15. «αφριστικοί παράγοντες», οι ουσίες που επιτρέπουν την ομοιογενή διασπορά αερίου φάσεως σε υγρό ή στερεό τρόφιμο·
16. «πηκτωματογόνοι παράγοντες», οι ουσίες που προσδίδουν σ’ ένα τρόφιμο υφή μέσω του σχηματισμού πηκτώματος·
17. «υλικά για γλασάρισμα» (συμπεριλαμβανομένων των λιπαντικών μέσων), οι ουσίες που, τοποθετούμενες στην εξωτερική επιφάνεια τροφίμου, του προσδίδουν στιλπνότητα ή του παρέχουν προστατευτική επικάλυψη·
18. «υγροσκοπικά μέσα», οι ουσίες που αποτρέπουν την ξήρανση των τροφίμων αντιδρώντας στην επίδραση μιας ατμόσφαιρας με χαμηλό βαθμό υγρασίας, ή που προάγουν τη διάλυση μιας σκόνης σε υδατικό μέσο·
19. «τροποποιημένα άμυλα», οι ουσίες που λαμβάνονται με μία ή περισσότερες χημικές επεξεργασίες βρώσιμων αμύλων, που μπορεί να έχουν υποστεί φυσική η ενζυματική επεξεργασία, και μπορούν να έχουν υποστεί όξινη ή αλκαλική αραίωση ή λεύκανση·
20. «αέρια συσκευασίας», τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία εισάγονται σε περιέκτη πριν, κατά ή μετά την τοποθέτηση τροφίμου στον εν λόγω περιέκτη·
21. «προωστικοί παράγοντες», τα αέρια, πλην του αέρα, τα οποία προκαλούν την αποβολή τροφίμου από περιέκτη·
22. «διογκωτικά αρτοποιίας», οι ουσίες ή οι συνδυασμοί ουσιών που ελευθερώνουν αέριο και ως εκ τούτου αυξάνουν τον όγκο της ζύμης ή του παναρίσματος·
23. «συμπλοκοποιητές», οι ουσίες που σχηματίζουν χημικά σύμπλοκα με μεταλλικά ιόντα·
24. «σταθεροποιητές»: ουσίες που επιτρέπουν τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης ενός τροφίμου. Οι σταθεροποιητές περιλαμβάνουν ουσίες οι οποίες επιτρέπουν τη διατήρηση της ομοιογενούς διασποράς δύο ή περισσότερων μη αναμίξιμων ουσιών σε ένα τρόφιμο, ουσίες οι οποίες σταθεροποιούν, συντηρούν ή εντείνουν το χρώμα ενός τροφίμου και ουσίες οι οποίες αυξάνουν τη συνδετική ικανότητα του τροφίμου, περιλαμβανομένου του σχηματισμού διασταυρούμενων δεσμών μεταξύ πρωτεϊνών που επιτρέπουν τη σύνδεση τεμαχίων τροφίμου κατά την ανασύσταση τροφίμου·
25. «πυκνωτικά μέσα», οι ουσίες που αυξάνουν το ιξώδες ενός τροφίμου·
26. «βελτιωτικά αλεύρων» είναι ουσίες, πλην των γαλακτωματοποιητών, που προστίθενται στο αλεύρι ή τη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά τους·
27. τα «ενισχυτικά αντίθεσης» είναι ουσίες οι οποίες, όταν εφαρμόζονται στην εξωτερική επιφάνεια των φρούτων ή των λαχανικών μετά από αποχρωματισμό προκαθορισμένων τμημάτων (π.χ. από επεξεργασία με λέιζερ), βοηθούν στη διάκριση μεταξύ των τμημάτων αυτών από την υπόλοιπη επιφάνεια με χρώμα ύστερα από αλληλεπίδραση με ορισμένα στοιχεία της επιδερμίδας.
τα πρόσθετα είναι προβληματικά όταν
α) δεν είναι εγκεκριμένα (δεν έχουν αριθμό Ε)
β) χρησιμοποιούνται σε κατηγορίες τροφίμων που δεν επιτρέπονται
γ) χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα όρια που επιτρέπονται
δ) δε δηλώνονται ορθά στη συσκευασία
ε) δε δηλώνονται καθόλου στη συσκευασία
Αριθ. Ε |
Όνομα |
E 100 |
Κουρκουμίνη |
E 101 |
Ριβοφλαβίνες |
E 102 |
Ταρτραζίνη |
E 104 |
Κίτρινο της κινολίνης |
E 110 |
Κίτρινο Sunset FCF/Κιτρινοπορτοκαλί S |
E 120 |
Καρμινικό οξύ, καρμίνες |
E 122 |
Αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη |
E 123 |
Αμαράνθη |
E 124 |
Πονσώ 4R, ερυθρό της κοχενίλης A |
E 127 |
Ερυθροσίνη |
E 129 |
Ερυθρό Allura AC |
E 131 |
Πάτεντ Μπλε V |
E 132 |
Ινδικοτίνη, ινδικοκαρμίνη |
E 133 |
Λαμπρό κυανό FCF |
E 140 |
Χλωροφύλλες και χλωροφυλλίνες |
E 141 |
Σύμπλοκα των χλωροφυλλών και χλωροφυλλινών με χαλκό |
E 142 |
Πράσινο S |
E 150a |
Απλό καραμελόχρωμα (1) |
E 150b |
Καυστικό θειώδες καραμελόχρωμα |
E 150c |
Εναμμώνιο καραμελόχρωμα |
E 150d |
Εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα |
E 151 |
Λαμπρό μαύρο PN |
E 153 |
Φυτικός άνθρακας |
E 155 |
Καστανό HT |
E 160a |
Καροτένια |
E 160b(i) |
Αννάττο μπιξίνη |
E 160b(ii) |
Αννάττο νορμπιξίνη |
E 160c |
Εκχύλισμα πάπρικας, καψανθίνη, καψορουμπίνη |
E 160d |
Λυκοπένιο |
E 160e |
β-απο-8’-καροτενάλη (C 30) |
E 161b |
Λουτεΐνη |
E 161g |
Κανθαξανθίνη (*1) |
E 162 |
Ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, βετανίνη |
E 163 |
Ανθοκυανίνες |
E 170 |
Ανθρακικό ασβέστιο |
Ε 171 |
Διοξείδιο του τιτανίου (*2) |
E 172 |
Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου |
E 173 |
Αργίλιο (αλουμίνιο) |
E 174 |
Άργυρος |
E 175 |
Χρυσός |
E 180 |
Λιθορουμπίνη BK |
Αριθ. Ε |
Όνομα |
E 420 |
Σορβιτόλες |
E 421 |
Μαννιτόλη |
E 950 |
Ακεσουλφάμη Κ |
E 951 |
Ασπαρτάμη |
E 952 |
Ενώσεις του κυκλαμικού οξέος |
E 953 |
Isomalt |
E 954 |
Σακχαρίνες |
E 955 |
Σουκραλόζη |
E 957 |
Θαυματίνη |
E 959 |
Νεοεσπεριδίνη DC |
E 960a |
Γλυκοζίτες στεβιόλης από στέβια |
Ε 960c |
Ενζυμικά παραγόμενοι γλυκοζίτες στεβιόλης |
Ε 960d |
Γλυκοζυλιωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης |
E 961 |
Νεοτάμη |
E 962 |
Άλας ασπαρτάμης- ακεσουλφάμης |
Ε 964 |
Σιρόπι πολυγλυκιτόλης |
E 965 |
Μαλτιτόλες |
E 966 |
Λακτιτόλη |
E 967 |
Ξυλιτόλη |
E 968 |
Ερυθριτόλη |
Ε 969 |
Αντβαντάμη |
3. Πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών
Αριθ. Ε |
Όνομα |
E 170 |
Ανθρακικό ασβέστιο |
E 172 |
Οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου |
E 200 |
Σορβικό οξύ |
E 202 |
Σορβικό κάλιο |
E 210 |
Βενζοϊκό οξύ |
E 211 |
Βενζοϊκό νάτριο |
E 212 |
Βενζοϊκό κάλιο |
E 213 |
Βενζοϊκό ασβέστιο |
E 214 |
p-υδροξυβενζοϊκός αιθυλεστέρας |
E 215 |
p-υδροξυβενζοϊκός αιθυλεστέρας, άλας με νάτριο |
E 218 |
p-υδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας |
E 219 |
p-υδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας, άλας με νάτριο |
E 220 |
Διοξείδιο του θείου |
E 221 |
Θειώδες νάτριο |
E 222 |
Όξινο θειώδες νάτριο |
E 223 |
Μεταδιθειώδες νάτριο |
E 224 |
Μεταδιθειώδες κάλιο |
E 226 |
Θειώδες ασβέστιο |
E 227 |
Όξινο θειώδες ασβέστιο |
E 228 |
Όξινο θειώδες κάλιο |
E 234 |
Νισίνη |
E 235 |
Ναταμυκίνη |
E 239 |
Εξαμεθυλενοτετραμίνη |
E 242 |
Δικαρβονικός διμεθυλεστέρας |
Ε 243 |
Ethyl lauroyl arginate |
Ε 246 |
Γλυκολιπίδια |
E 249 |
Νιτρώδες κάλιο |
E 250 |
Νιτρώδες νάτριο |
E 251 |
Νιτρικό νάτριο |
E 252 |
Νιτρικό κάλιο |
E 260 |
Οξικό οξύ |
Ε 261 |
Οξικά κάλια |
E 262 |
Οξικά άλατα του νατρίου |
E 263 |
Οξικό ασβέστιο |
E 267 |
Ρυθμιστικό διάλυμα ξιδιού |
E 270 |
Γαλακτικό οξύ |
E 280 |
Προπιονικό οξύ |
E 281 |
Προπιονικό νάτριο |
E 282 |
Προπιονικό ασβέστιο |
E 283 |
Προπιονικό κάλιο |
E 284 |
Βορικό οξύ |
E 285 |
Τετραβορικό νάτριο (βόρακας) |
E 290 |
Διοξείδιο του άνθρακα |
E 296 |
Μηλικό οξύ |
E 297 |
Φουμαρικό οξύ |
E 300 |
Ασκορβικό οξύ |
E 301 |
Ασκορβικό νάτριο |
E 302 |
Ασκορβικό ασβέστιο |
E 304 |
Εστέρες λιπαρών οξέων με ασκορβικό οξύ |
E 306 |
Εκχύλισμα πλούσιο σε τοκοφερόλες |
E 307 |
α-τοκοφερόλη |
E 308 |
γ-τοκοφερόλη |
E 309 |
δ-τοκοφερόλη |
E 310 |
Γαλλικός προπυλεστέρας |
E 315 |
Ερυθορβικό οξύ |
E 316 |
Ερυθορβικό νάτριο |
E 319 |
Τριτοταγής βουτυλ-υδροκινόνη (TBHQ) |
E 320 |
Βουτυλ-υδροξυανισόλη (BHA) |
E 321 |
Βουτυλ-υδροξυτολουόλιο (BHT) |
E 322 |
Λεκιθίνες |
E 322a |
Λεκιθίνη βρώμης |
E 325 |
Γαλακτικό νάτριο |
E 326 |
Γαλακτικό κάλιο |
E 327 |
Γαλακτικό ασβέστιο |
E 330 |
Κιτρικό οξύ |
E 331 |
Κιτρικά άλατα νατρίου |
E 332 |
Κιτρικά άλατα καλίου |
E 333 |
Κιτρικά άλατα ασβεστίου |
E 334 |
Τρυγικό οξύ [L(+)–] |
E 335 |
Τρυγικά άλατα νατρίου |
E 336 |
Τρυγικά άλατα καλίου |
E 337 |
Τρυγικό καλιονάτριο |
E 338 |
Φωσφορικό οξύ |
E 339 |
Φωσφορικά άλατα του νατρίου |
E 340 |
Φωσφορικά άλατα του καλίου |
E 341 |
Φωσφορικά άλατα του ασβεστίου |
E 343 |
Φωσφορικά άλατα του μαγνησίου |
E 345(i) |
Δικιτρικό τριμαγνήσιο |
E 350 |
Μηλικά άλατα του νατρίου |
E 351 |
Μηλικό κάλιο |
E 352 |
Μηλικά άλατα του ασβεστίου |
E 353 |
Μετατρυγικό οξύ |
E 354 |
Τρυγικό ασβέστιο |
E 355 |
Αδιπικό οξύ |
E 356 |
Αδιπικό νάτριο |
E 357 |
Αδιπικό κάλιο |
E 363 |
Ηλεκτρικό οξύ |
E 380 |
Κιτρικό αμμώνιο |
E 385 |
Αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό ασβεστιονάτριο (άλας του EDTA με ασβεστιονάτριο) |
E 392 |
Εκχυλίσματα δενδρολίβανου |
E 400 |
Αλγινικό οξύ |
E 401 |
Αλγινικό νάτριο |
E 402 |
Αλγινικό κάλιο |
E 403 |
Αλγινικό αμμώνιο |
E 404 |
Αλγινικό ασβέστιο |
E 405 |
Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 |
E 406 |
Άγαρ |
E 407a |
Επεξεργασμένα φύκη Euchema |
E 407 |
Καραγενάνη |
E 410 |
Κόμμι χαρουπιών |
E 412 |
Κόμμι γκουάρ |
E 413 |
Τραγακάνθινο κόμμι |
E 414 |
Αραβικό κόμμι (κόμμι ακακίας) |
E 415 |
Κόμμι ξανθάνης |
E 416 |
Κόμμι καράγια |
E 417 |
Κόμμι τάρα |
E 418 |
Κόμμι τζελάν |
E 422 |
Γλυκερόλη (γλυκερίνη) |
E 423 |
Τροποποιημένο με οκτενυληλεκτρικό οξύ αραβικό κόμμι |
E 425 |
Konjac |
E 426 |
Ημικυτταρίνη σόγιας |
E 427 |
Κόμμι κασσίας |
E 431 |
Στεαρικό πολυοξυαιθυλένιο (40) |
E 432 |
Μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20) |
E 433 |
Μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80) |
E 434 |
Μονοπαλμιτική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 40) |
E 435 |
Μονοστεαρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 60) |
E 436 |
Τριστεαρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65) |
E 440 |
Πηκτίνες |
E 442 |
Φωσφατίδια του αμμωνίου |
E 444 |
Ισοβουτυρική οξική σακχαρόζη |
E 445 |
Εστέρες γλυκερίνης με κολοφώνιο ξύλου |
E 450 |
Διφωσφορικά άλατα |
E 451 |
Τριφωσφορικά άλατα |
E 452 |
Πολυφωσφορικά άλατα |
E 456 |
Πολυασπαρτικό κάλιο |
E 459 |
β-κυκλοδεξτρίνη |
E 460 |
Κυτταρίνη |
E 461 |
Μεθυλοκυτταρίνη |
E 462 |
Αιθυλοκυτταρίνη |
E 463 |
Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη |
Ε 463a |
Υδροξυπροπυλοκυτταρίνη χαμηλής υποκατάστασης (L-HPC) |
E 464 |
Υδροξυπροπυλομεθυλοκυτταρίνη |
E 465 |
Αιθυλομεθυλοκυτταρίνη |
E 466 |
Άλας με νάτριο της καρβοξυμεθυλοκυτταρινίνης, κόμμι κυτταρίνης |
E 468 |
Άλας με νάτριο της καρβοξυμεθυλοκυτταρίνης με σταυροδεσμούς, κόμμι κυτταρίνης με σταυροδεσμούς |
E 469 |
Ενζυμικά υδρολυμένη καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, ενζυμικά υδρολυμένο κόμμι κυτταρίνης |
Ε 470α |
Άλατα λιπαρών οξέων με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο |
Ε 470β |
Άλατα λιπαρών οξέων με μαγνήσιο |
E 471 |
Μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων |
Ε 472a |
Εστέρες του οξικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων |
Ε 472b |
Εστέρες του γαλακτικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων |
Ε 472c |
Εστέρες του κιτρικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων |
Ε 472d |
Εστέρες του τρυγικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων |
Ε 472e |
Εστέρες του μονο- και δι-ακετυλο- τρυγικού οξέος με μονο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων |
Ε 472f |
Μεικτοί εστέρες του οξικού και τρυγικού οξέος με μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων |
E 473 |
Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη |
E 474 |
Σακχαρογλυκερίδια |
E 475 |
Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων |
E 476 |
Πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαϊκού οξέος |
E 477 |
Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανο-διόλη-1,2 |
Ε 479b |
Θερμικώς οξειδωμένο σογιέλαιο που έχει αντιδράσει με μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων |
E 481 |
Στεαροϋλο-2-γαλακτυλικό νάτριο |
E 482 |
Στεαροϋλο-2-γαλακτυλικό ασβέστιο |
E 491 |
Μονοστεαρική σορβιτάνη |
E 492 |
Τριστεαρική σορβιτάνη |
E 493 |
Μονολαυρική σορβιτάνη |
E 494 |
Μονοελαϊκή σορβιτάνη |
E 495 |
Μονοπαλμιτική σορβιτάνη |
E 499 |
Πλούσιες σε στιγμαστερόλη φυτοστερόλες |
E 500 |
Ανθρακικά άλατα νατρίου |
E 501 |
Ανθρακικά άλατα καλίου |
E 503 |
Ανθρακικά άλατα αμμωνίου |
E 504 |
Ανθρακικά άλατα μαγνησίου |
E 507 |
Υδροχλωρικό οξύ |
E 508 |
Χλωριούχο κάλιο |
E 509 |
Χλωριούχο ασβέστιο |
E 511 |
Χλωριούχο μαγνήσιο |
E 512 |
Χλωριούχος κασσίτερος |
E 513 |
Θειικό οξύ |
E 514 |
Θειικά άλατα του νατρίου |
E 515 |
Θειικά άλατα του καλίου |
E 516 |
Θειικό ασβέστιο |
E 517 |
Θειικό αμμώνιο |
E 520 |
Θειϊκό αργίλιο |
E 521 |
Θειϊκό αργιλιονάτριο |
E 522 |
Θειϊκό αργιλιοκάλιο |
E 523 |
Θειϊκό αργιλιοαμμώνιο |
E 524 |
Υδροξείδιο του νατρίου |
E 525 |
Υδροξείδιο του καλίου |
E 526 |
Υδροξείδιο του ασβεστίου |
E 527 |
Υδροξείδιο του αμμωνίου |
E 528 |
Υδροξείδιο του μαγνησίου |
E 529 |
Οξείδιο του ασβεστίου |
E 530 |
Οξείδιο του μαγνησίου |
E 534 |
Τρυγικός σίδηρος |
E 535 |
Σιδηροκυανιούχο νάτριο |
E 536 |
Σιδηροκυανιούχο κάλιο |
E 538 |
Σιδηροκυανιούχο ασβέστιο |
E 541 |
Όξινο φωσφορικό αργιλιονάτριο |
E 551 |
Διοξείδιο του πυριτίου |
E 552 |
Πυριτικό ασβέστιο |
E 553a |
Πυριτικό μαγνήσιο |
E 553b |
Τάλκης |
E 554 |
Πυριτικό αργιλιονάτριο |
E 555 |
Πυριτικό αργιλιοκάλιο |
E 556 |
Πυριτικό αργιλιασβέστιο (2) |
E 558 |
Μπεντονίτης (3) |
E 559 |
Πυριτικό αργίλιο (καολίνης) (2) |
E 570 |
Λιπαρά οξέα |
E 574 |
Γλυκονικό οξύ |
E 575 |
Γλυκονο-δ-λακτόνη |
E 576 |
Γλυκονικό νάτριο |
E 577 |
Γλυκονικό κάλιο |
E 578 |
Γλυκονικό ασβέστιο |
E 579 |
Γλυκονικός σίδηρος (ΙΙ) |
E 585 |
Γαλακτικός σίδηρος (ΙΙ) |
E 586 |
4-εξυλορεσορκινόλη |
E 620 |
Γλουταμινικό οξύ |
E 621 |
Όξινο γλουταμινικό νάτριο |
E 622 |
Όξινο γλουταμινικό κάλιο |
E 623 |
Όξινο γλουταμινικό ασβέστιο |
E 624 |
Όξινο γλουταμινικό αμμώνιο |
E 625 |
Όξινο γλουταμινικό μαγνήσιο |
E 626 |
Γουανιλικό οξύ |
E 627 |
Γουανιλικό νάτριο |
E 628 |
Γουανιλικό κάλιο |
E 629 |
Γουανιλικό ασβέστιο |
E 630 |
Ινοσινικό οξύ |
E 631 |
Ινοσινικό νάτριο |
E 632 |
Ινοσινικό κάλιο |
E 633 |
Ινοσινικό ασβέστιο |
E 634 |
Άλατα με ασβέστιο των 5′-ριβονουκλεοτιδίων |
E 635 |
Άλατα με νάτριο των 5’-ριβονουκλεοτιδίων |
E 640 |
Γλυκίνη και τα άλατά της με νάτριο |
Ε 641 |
L-λευκίνη |
E 650 |
Οξικός ψευδάργυρος |
E 900 |
Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο |
E 901 |
Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος |
E 902 |
Κανδελιλλικός κηρός |
E 903 |
Καρναουβικός κηρός |
E 904 |
Σελάκ |
E 905 |
Μικροκρυσταλλικός κηρός |
E 907 |
Υδρογονωμένο πολυ-1-δεκένιο |
E 914 |
Κηρός οξειδωμένου πολυαιθυλενίου |
E 920 |
L-κυστεΐνη |
Ε 927b |
Καρβαμίδιο |
E 938 |
Αργό |
E 939 |
Ήλιο |
E 941 |
Άζωτο |
E 942 |
Υποξείδιο του αζώτου |
E 943a |
Βουτάνιο |
Ε 943b |
Ισοβουτάνιο |
E 944 |
Προπάνιο |
E 948 |
Οξυγόνο |
E 949 |
Υδρογόνο |
E 999 |
Εκχύλισμα κιλάιας |
E 1103 |
Ιμβερτάση |
E 1105 |
Λυσοζύμη |
E 1200 |
Πολυδεξτρόζη |
E 1201 |
Πολυβινυλοπυρρολιδόνη |
E 1202 |
Πολυβινυλοπολυπυρρολιδόνη |
E 1203 |
Πολυβινυλική αλκοόλη (PVA) |
E 1204 |
Πουλουλάνη |
E 1205 |
Βασικό μεθακρυλικό συμπολυμερές |
E 1206 |
Ουδέτερο μεθακρυλικό συμπολυμερές |
E 1207 |
Ανιονικό μεθακρυλικό συμπολυμερές |
Ε 1208 |
Συμπολυμερές πολυβινυλοπυρρολιδόνης-οξικού βινυλίου |
Ε 1209 |
Εμβολιασμένο συμπολυμερές πολυβινυλικής αλκοόλης-πολυαιθυλενογλυκόλης |
E 1210 |
Καρβομερές |
E 1404 |
Οξειδωμένο άμυλο |
E 1410 |
Δισόξινο φωσφορικό άμυλο |
E 1412 |
Όξινο φωσφορικό άμυλο |
E 1413 |
Φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο |
E 1414 |
Ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο |
E 1420 |
Ακετυλιωμένο άμυλο |
E 1422 |
Ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο |
E 1440 |
Υδροξυπροπυλάμυλο |
E 1442 |
Όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλάμυλο |
E 1450 |
Οκτενυληλεκτρικό αμυλονάτριο |
E 1451 |
Ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο |
E 1452 |
Αργιλιούχο οκτενυλοηλεκτρικό άμυλο |
E 1505 |
Κιτρικός τριαιθυλεστέρας |
E 1517 |
Διακετίνη (διγλυκερίδιο του οξικού οξέος) |
E 1518 |
Τριακετίνη (τριγλυκερίδιο του οξικού οξέος) |
E 1519 |
Βενζυλική αλκοόλη |
E 1520 |
Προπανο-1, 2-διόλη (προπυλενογλυκόλη) |
E 1521 |
Πολυαιθυλενογλυκόλες |
Αριθμός |
Όνομα |
0. |
Όλες οι κατηγορίες τροφίμων |
01. |
Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα |
01.1 |
Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία – UHT) |
01.2 |
Μη αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού, μη αρωματισμένου βουτυρογάλακτος (εξαιρουμένου του αποστειρωμένου βουτυρογάλακτος), μη θερμικώς επεξεργασμένα μετά τη ζύμωση |
01.3 |
Μη αρωματισμένα προϊόντα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία μετά τη ζύμωση |
01.4 |
Αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένων των θερμικώς επεξεργασμένων προϊόντων |
01.5 |
Αφυδατωμένο γάλα, όπως ορίζεται στην οδηγία 2001/114/ΕΚ |
01.6 |
Κρέμα γάλακτος και κρέμα γάλακτος σε σκόνη |
01.6.1 |
Μη αρωματισμένη παστεριωμένη κρέμα γάλακτος (εξαιρουμένης της κρέμας γάλακτος με μειωμένα λιπαρά) |
01.6.2 |
Μη αρωματισμένα προϊόντα ζύμωσης με βάση την κρέμα γάλακτος και στα οποία υπάρχουν ζώντες μικροοργανισμοί και ανάλογα προϊόντα, με περιεκτικότητα σε λιπαρά μικρότερη από 20 % |
01.6.3 |
Άλλες κρέμες γάλακτος |
01.7 |
Τυρί και προϊόντα τυριού |
01.7.1 |
Τυριά που δεν έχουν υποστεί ωρίμανση, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 16 |
01.7.2 |
Ωριμασμένο τυρί |
01.7.3 |
Βρώσιμος φλοιός τυριού |
01.7.4 |
Τυρί τυρογάλακτος |
01.7.5 |
Ανακατεργασμένο τυρί |
01.7.6 |
Προϊόντα τυριού εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 16 |
01.8 |
Ανάλογα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των λευκαντικών ροφημάτων |
01.9 |
Βρώσιμα καζεϊνικά άλατα |
02. |
Λίπη και έλαια, και γαλακτώματα λιπών και ελαίων |
02.1 |
Λίπη και έλαια πρακτικά απαλλαγμένα από νερό (εξαιρουμένου του άνυδρου λίπους γάλακτος) |
02.2 |
Γαλακτώματα λιπών και ελαίων, κυρίως τύπου νερό σε έλαιο |
02.2.1 |
Βούτυρο και συμπυκνωμένο βούτυρο και βουτυρέλαιο και άνυδρο λίπος γάλακτος |
02.2.2 |
Άλλα γαλακτώματα λιπών και ελαίων, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών υλών για επάλειψη, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, και υγρά γαλακτώματα |
02.3 |
Φυτικά έλαια για ψεκασμό μαγειρικών σκευών |
03. |
Παγωτά |
04. |
Φρούτα και λαχανικά |
04.1 |
Μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά |
04.1.1 |
Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά |
04.1.2 |
Αποφλοιωμένα, κομμένα και λεπτοτεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά |
04.1.3 |
Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά |
04.2 |
Επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά |
04.2.1 |
Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά |
04.2.2 |
Φρούτα και λαχανικά σε ξίδι, λάδι ή άλμη |
04.2.3 |
Φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες ή γυάλινα δοχεία |
04.2.4 |
Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 5.4 |
04.2.4.1 |
Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένης της κομπόστας |
04.2.4.2 |
Κομπόστα |
04.2.5 |
Μαρμελάδες, ζελέδες, μαρμελάδες εσπεριδοειδών και παρόμοια προϊόντα |
04.2.5.1 |
Μαρμελάδες έξτρα και ζελέδες έξτρα, όπως αναφέρονται στην οδηγία 2001/113/ΕΟΚ |
04.2.5.2 |
Μαρμελάδες, ζελέδες και μαρμελάδες εσπεριδοειδών καθώς και κρέμα κάστανου, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/113/ΕΟΚ |
04.2.5.3 |
Άλλα ομοειδή παρασκευάσματα φρούτων ή λαχανικών για επάλειψη |
04.2.5.4 |
Λιπαρές ύλες και επαλείψεις ξηρών καρπών |
04.2.6 |
Επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας |
05. |
Είδη ζαχαροπλαστικής |
05.1 |
Προϊόντα κακάο και σοκολάτας, όπως εμπίπτουν στην οδηγία 2000/36/ΕΟΚ |
05.2 |
Άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, συμπεριλαμβανομένων των μικροπροϊόντων που φρεσκάρουν την αναπνοή |
05.3 |
Υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης, εξαιρουμένων των υλικών γέμισης με βάση φρούτα που εμπίπουν στην κατηγορία 4.2.4 |
05.4 |
Τσίχλες |
06. |
Δημητριακά και προϊόντα δημητριακών |
06.1 |
Δημητριακά αναποφλοίωτα, θραυσμένα ή σε νιφάδες |
06.2 |
Άλευρα και άλλα αλεσμένα προϊόντα και άμυλα |
06.2.1 |
Άλευρα |
06.2.2 |
Άμυλα |
06.3 |
Δημητριακά προγεύματος |
06.4 |
Ζυμαρικά |
06.4.1 |
Φρέσκα ζυμαρικά |
06.4.2 |
Ξηρά ζυμαρικά |
06.4.3 |
Φρέσκα ζυμαρικά προψημένα |
06.4.4 |
Gnocchi |
06.4.5 |
Υλικά γέμισης γεμιστών ζυμαρικών (ραβιόλι και παρόμοια) |
06.5 |
Ασιατικά ζυμαρικά (Noodles) |
06.6 |
Παναρίσματα |
06.7 |
Προψημένα ή επεξεργασμένα δημητριακά |
07. |
Αρτοσκευάσματα |
07.1 |
Άρτος και αρτίδια |
07.1.1 |
Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι |
07.1.2 |
Pain courant français (γαλλικό ψωμί)· Friss búzakenyér, fehér és félbarna kenyerek |
07.2 |
Εκλεκτά αρτοσκευάσματα |
08 |
Κρέας και προϊόντα κρέατος |
08.1 |
Νωπό κρέας εξαιρουμένων των παρασκευασμάτων κρέατος όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 |
08.2 |
Παρασκευάσματα κρέατος όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 |
08.3 |
Προϊόντα με βάση το κρέας |
08.3.1 |
Μη θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας |
08.3.2 |
Θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας |
08.3.3 |
Περιβλήματα και επικαλύψεις και υλικά διακόσμησης για κρέας |
08.3.4 |
Παραδοσιακά και παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα με βάση το κρέας με ειδικές προδιαγραφές όσον αφορά τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα |
08.3.4.1 |
Παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα με βάση το κρέας με εμβάπτιση (προϊόντα με βάση το κρέας διατηρημένα με εμβάπτιση σε διάλυμα που περιέχει νιτρώδη και/ή νιτρικά άλατα, άλας και λοιπά συστατικά) |
08.3.4.2 |
Παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα διατηρημένα με ξηρή μέθοδο. (H ξηρή μέθοδος διατήρησης έγκειται στην εφαρμογή μείγματος διατήρησης νιτρωδών και/ή νιτρικών αλάτων, αλατιού και άλλων συστατικών στην επιφάνεια του κρέατος, ακολουθούμενη από χρονικό διάστημα σταθεροποίησης/ωρίμανσης.) |
08.3.4.3 |
Άλλα παραδοσιακά και παραδοσιακώς διατηρημένα με αλάτι προϊόντα (μεταξύ άλλων διατήρηση με συνδυασμένη χρήση εμβάπτισης και ξηρής μεθόδου ή περιπτώσεις όπου ένα σύνθετο προϊόν περιέχει νιτρώδη και/ή νιτρικά άλατα ή το διάλυμα διατήρησης εγχέεται στο προϊόν πριν από το μαγείρεμα) |
09. |
Ψάρια και προϊόντα αλιείας |
09.1 |
Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας |
09.1.1 |
Μη επεξεργασμένα ψάρια |
09.1.2 |
Μη επεξεργασμένα μαλάκια και καρκινοειδή. |
09.2 |
Επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και καρκινοειδών |
09.3 |
Αυγά ψαριών |
10. |
Αυγά και προϊόντα αυγών |
10.1 |
Μη επεξεργασμένα αυγά |
10.2 |
Επεξεργασμένα αυγά και προϊόντα αυγών |
11. |
Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά |
11.1 |
Σάκχαρα και σιρόπια, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/111/ΕΚ |
11.2 |
Άλλα σάκχαρα και σιρόπια |
11.3 |
Μέλι, όπως ορίζεται στην οδηγία 2001/110/ΕΚ |
11.4 |
Επιτραπέζια γλυκαντικά |
11.4.1 |
Επιτραπέζια γλυκαντικά σε υγρή μορφή |
11.4.2 |
Επιτραπέζια γλυκαντικά σε μορφή σκόνης |
11.4.3 |
Επιτραπέζια γλυκαντικά σε μορφή δισκίων |
12. |
Αλάτι, μπαχαρικά, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και προϊόντα πρωτεϊνών |
12.1 |
Αλάτι και υποκατάστατα αλατιού |
12.1.1 |
Αλάτι |
12.1.2 |
Υποκατάστατα αλατιού |
12.2 |
Αρωματικά βότανα, μπαχαρικά, μίγματα αρτυμάτων |
12.2.1 |
Αρωματικά βότανα και μπαχαρικά |
12.2.2 |
Μείγματα αρτυμάτων και καρυκεύματα |
12.3 |
Ξίδι και αραιωμένο οξικό οξύ (αραιωμένο με νερό 4-30 % κατ' όγκο) |
12.4 |
Μουστάρδα |
12.5 |
Σούπες και ζωμοί |
12.6 |
Σάλτσες |
12.7 |
Σαλάτες και αρτυμένες ύλες για επάλειψη σε σάντουιτς |
12.8 |
Μαγιά και προϊόντα μαγιάς |
12.9 |
Προϊόντα πρωτεϊνών, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 1.8 |
13. |
Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή, όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ |
13.1 |
Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά |
13.1.1 |
Παρασκευάσματα για βρέφη, όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/141/ΕΚ της Επιτροπής (1) |
13.1.2 |
Παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/141/ΕΚ |
13.1.3 |
Μεταποιημένες τροφές με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά, όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/125/ΕΚ της Επιτροπής (2) |
13.1.4 |
Άλλες τροφές για μικρά παιδιά |
13.1.5 |
Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ της Επιτροπής (3), και ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη |
13.1.5.1 |
Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη |
13.1.5.2 |
Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ |
13.2 |
Διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ (εξαιρουμένων των προϊόντων της κατηγορίας 13.1.5) |
13.3 |
Διαιτητικά τρόφιμα για τον έλεγχο του βάρους που προορίζονται να αντικαταστήσουν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής ή ένα επιμέρους γεύμα (το σύνολο ή μέρος της συνολικής ημερήσιας δίαιτας) |
13.4 |
Τρόφιμα κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 41/2009 της Επιτροπής (4) |
14. |
Ποτά |
14.1 |
Μη αλκοολούχα ποτά |
14.1.1 |
Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού, όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ, του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών |
14.1.2 |
Χυμοί φρούτων, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/112/ΕΚ, και χυμοί λαχανικών |
14.1.3 |
Νέκταρ φρούτων, όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/112/ΕΚ, και νέκταρ λαχανικών και ομοειδή προϊόντα |
14.1.4 |
Αρωματισμένα ποτά |
14.1.5 |
Καφές, τσάι, αφεψήματα βοτάνων και φρούτων, κιχώριο· εκχυλίσματα τσαγιού, αφεψημάτων βοτάνων και φρούτων και κιχωρίου· παρασκευάσματα τσαγιού, βοτάνων, φρούτων και δημητριακών για αφεψήματα, καθώς και μείγματα και στιγμιαία μείγματα των εν λόγω προϊόντων |
14.1.5.1 |
Καφές, εκχυλίσματα καφέ |
14.1.5.2 |
Άλλα |
14.2 |
Ποτά με αλκοόλη, συμπεριλαμβανομένων αντίστοιχων προϊόντων χωρίς οινόπνευμα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα |
14.2.1 |
Μπίρα και ποτά βύνης |
14.2.2 |
Οίνος και άλλα προϊόντα που ορίζονται στο παράρτημα VII μέρος II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 |
14.2.3 |
Μηλίτης και απίτης |
14.2.4 |
Οίνος από φρούτα και made wine |
14.2.5 |
Υδρόμελι |
14.2.6 |
Αλκοολούχα ποτά, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/787 |
14.2.7 |
Αρωματισμένα αμπελοοινικά προϊόντα όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 251/2014 |
14.2.8 |
Άλλα ποτά με αλκοόλη, συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων ποτών με αλκοόλη με μη αλκοολούχα ποτά και άλλων ποτών με βάση αποσταγμένη αλκοόλη με κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο κάτω του 15 % |
15. |
Έτοιμα για κατανάλωση πρόχειρα φαγητά (σνακς) |
15.1 |
Σνακς με βάση την πατάτα, τα δημητριακά, το αλεύρι ή το άμυλο |
15.2 |
Επεξεργασμένοι ξηροί καρποί |
16. |
Επιδόρπια, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1, 3 και 4 |
17. |
Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ |
17.1 |
Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά |
17.2 |
Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε υγρή μορφή, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά |
18. |
Επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως 17, εξαιρουμένων των τροφίμων για βρέφη και μικρά παιδιά |
Περισσότερα σε
Food improvement agents
https://food.ec.europa.eu/food-safety/food-improvement-agents_en
EU Rules - food additives
https://food.ec.europa.eu/food-safety/food-improvement-agents/additives/eu-rules_en
EU Food Additives Database
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/food-additives/search