Εκπαιδευτική Εκδρομή των Φοιτητών του Τμήματος Ε.Δ.Δ. Χαροκοπείου στη Θεσσαλονίκη (4-6 Απριλίου 2013)
Αγαπητοί συνάδελφοι καλημέρα σας,
Η εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών του Τμήματος Ε.Δ.Δ. θα πραγματοποιηθεί εφέτος στη Θεσσαλονίκη-Βέροια-Nάουσα-Λάρισα με επισκέψεις αξιόλογων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας και μονάδων κατά μήκος της διαδρομής Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Ο στόχος των επισκέψεων είναι η γνωριμία μας με αξιόλογες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, η γνώση κάποιων διεργασιών τροφίμων, του ελέγχου ποιότητας, των συστημάτων ποιότητας, των προϊόντων και της διατροφικής πολιτικής της κάθε εταιρείας. Στην κάθε μονάδα που θα επισκεπτόμαστε δεν θα μένουμε μόνο σε θέματα παραγωγής αλλά θα προσπαθήσουμε να δούμε τα ειδικά διατροφικά προϊόντα της κάθε εταιρείας, το μάρκετινγκ και, όσο είναι δυνατόν, θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να σας υποδεχθούν και για πρακτική άσκηση στη βιομηχανία τροφίμων ενώ κάποιες από αυτές έχουν διαιτολόγους στο οργανόγραμμά τους.
Επιπρόσθετα η εκδρομή στοχεύει στη γνωριμία μας με την ελληνική ενδοχώρα για όσα παιδιά δεν κατάγονται ή δεν επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές, τη γνωριμία μας με ζωντανές αλλά και ιστορικές ελληνικές πόλεις, τη γνωριμία με τις γεύσεις τους και τη γνωριμία μεταξύ σας.
Θα επισκεφθούμε 8 βιομηχανίες συνολικά (5 ο καθένας από σας), ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα και έναν τουλάχιστον αρχαιολογικό χώρο/μουσείο. Η επιλογή βιομηχανιών έγινε με στόχο επισκεφθούμε διαφορετικές βιομηχανίες από αυτές που είδαμε τον Ιανουάριο. Επίσης κάνουμε πρόβλεψη για προαιρετικές συναθροίσεις για δείπνο στη Θεσσαλονίκη και μεσημεριανό στη Νάουσα.
Αυτονόητη υποχρέωσή σας η τήρηση του προγράμματος, η μεγάλη προσοχή για σας και τους φίλους σας και η ιδιαίτερη προσοχή στους βιομηχανικούς χώρους για αποφυγή ατυχημάτων.
Το Τμήμα και το Πανεπιστήμιό μας χρηματοδοτεί κατά το μέτρο του δυνατού την εκδρομή σας αλλά και σεις με πρόσθετες προσπάθειες προσπαθείτε να μειώσετε το κόστος της εκδρομής σας.
Στην εκδρομή συνοδοί σας θα είναι η κα Κ. Σκενδέρη (210-9549-177), ο κος Δ. Παναγιωτάκος (210-9549-332), ο κος Β. Καραθάνος (210-9549-224, 6973343944) και ο κος Γ. Μπόσκου (210-9549-311, 6932669697) ενώ θα ταξιδεύσουν μαζί μας και 4 υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος (Γιώργος Παλησίδης, Αγγελική Κατσαρού, Ειρήνη Νικολιδάκη, Ειρήνη Παναγοπούλου).
Θα σας δοθεί ένα φυλλάδιο για αξιολόγηση της εκδρομής, των βιομηχανιών αλλά και κάποιων στοιχείων των βιομηχανιών που θα δούμε εν είδει άσκησης. Η επιβάρυνση σε χρόνο δε θα υπερβεί τα 20 λεπτά και μάλλον θα γίνει ηλεκτρονικά.
Το πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:
1η ημέρα (Πέμπτη, 4/4/2013):
Αναχώρηση 07:20 από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. (Προσοχή στην ώρα αναχώρησης).
Α. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ Α.Ε., ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΑΤΑΛΑΝΤΗ. (www.eza.gr) (ΤΗΛ. 2233097500) (ώρα άφιξης ~09:30)
Β. MELISSA/ΚΙΚΙΖΑΣ, Λάρισσα, (Τηλ. 2410660871) (ώρα άφιξης ~13:30) (www.melissa.gr)
Γ. Διάλειμμα για καφέ στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα (16:00-17:00). Οι Λαρισαίοι την θεωρούν την ωραιότερη πλατεία στον κόσμο.
19:00: Άφιξη στο ξενοδοχείο EL GRECO, Θεσσαλονίκη, Εγνατία Οδός 23 (Tel: +30 2310 520 620, E-mail: info@hotelelgreco.gr) (www.hotelelgreco.gr )
21:00: Δείπνο (προαιρετικό) στο εστιατόριο «Μπουκιά-Μπουκιά» (Οπλοποιού 1 & Κατούνη, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310-522168) www.mpoukiampoukia.com (~10.00€)
Στη συνέχεια Καφέ-Μπαρ
«Διατηρητέο» Ικτίνου 12, στον πρώτο όροφο.
Τηλ:2310-283181 http://www.elzoni.gr/html/ent/453/ent.5453.asp
2η ημέρα (Παρασκευή, 5/4/2013):
Αναχώρηση 08:30 από το ξενοδοχείο. (Προσοχή στην ώρα αναχώρησης).
Ο κάθε φοιτητής θα επισκεφθεί δύο από τις ακόλουθες βιομηχανίες καθώς και το Πανεπιστημιακό Τμήμα του ΑΠΘ που ασχολείται με τα τρόφιμα (και λιγότερο με τη διατροφή):
Α1. 09.30 (33 άτομα): Goody's (Hellenic Catering), ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, www.goodysnet.gr
Α2. 09.45 (22 άτομα): ΖΑΝΑΕ, ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, www.zanae.gr
Β1. 11.45 (22 άτομα): Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, (Τηλ: 210 34 82 000) (papadopoulou.gr) (Θεσσαλονίκη 57008 Ιωνία)
Β2. 12.00 (33 άτομα): Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ (www.arvanitis.gr) (Τ.Κ. 54500, Νεοχωρούδα, Θεσσαλονίκη, Τηλ. : +30 2310 709 559, Τηλ. : +30 2310 709 951
Β3. μικρή αποστολή σε AGRINO, ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, ώρα 11:30 (www.agrino.gr)
Γ. 14.30: Αγρόκτημα ΑΠΘ, Γεωπονική/Τομέας Τροφίμων, (http://agro-fst.web.auth.gr)
15.30-16.00: Επιστροφή στο ξενοδοχείο (Θεσσαλονίκη)
(προαιρετικό) Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Δ.Ε.Θ.) (www.mmca.org.gr ) (Τηλ. 2310 240002, 2310 240403, 2310 251928) (2 €) (ανοικτό έως 18:00)
(προαιρετικό) Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ανοικτό από 08:30) http://www.amth.gr/
21:00: Δείπνο σε εστιατόριο (προαιρετικό). Πανελλήνιον (εδώδιμα & αποικιακά) (Κόστος 17-20 €), Δόξης 1 και Σαλαμίνος, Λαδάδικα, τηλ. 2310-567220. (http://www.clickatlife.gr/place/geusi/panellinion/thessaloniki?id=2954&t=0)
3η ημέρα (Σάββατο, 6/4/2013):
Αναχώρηση 09:00 από το ξενοδοχείο.
10:00: Άφιξη στον αρχαιολογικό χώρο Αιγών (Βεργίνα), πρωτεύουσας της αρχαίας Μακεδονίας. Επίσκεψη αρχαιολογικού χώρου (είναι κατά βάσιν κλειστός) και μουσείου/τούμπας/τάφου Φιλίππου Β’. www.aigai.gr
11:30: Αναχώρηση για Νάουσσα.
12:00: Άφιξη στο οινοποιείο Δαλαμάρα. Ξενάγηση. ( www.dalamarawinery.gr)
13:00: Γεύμα στο χώρο του οινοποιείου με θέμα "Η διατροφή στην αρχαία Πέλλα" (10.00 €).
14:00: Αναχώρηση για Βέροια. Καφές.
15:30: Αναχώρηση για Αθήνα.
22:00: Άφιξη στο Χαροκόπειο
Πρόσθετες Πληροφορίες:
Πληροφορίες για Θεσσαλονίκη: www.thessaloniki.gr
Προσέξτε ιδιαίτερα τους «Περίπατους Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη», τα ελληνιστικά, βυζαντινά και υστεροβυζαντινά μνημεία της. Κοντινή πρόταση από το ξενοδοχείο είναι ο δεύτερος περίπατος: (Από την ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ και την ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ και την ΠΑΡΑΛΙΑ) (http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/PolitistikesYpiresies/DnsiBibliothikwn/TmimaKentrIstorias/PeripatoiKlironomiassthThessaloniki/2nd-Walk.pdf).
Επίσης ο πρώτος περίπατος: (από την ΠΑΡΑΛΙΑ και το ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ στο ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ, στην ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και την ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ) (http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/PolitistikesYpiresies/DnsiBibliothikwn/TmimaKentrIstorias/PeripatoiKlironomiassthThessaloniki/1st-Walk.pdf)
Πολιτιστικό λεωφορείο Θεσσαλονίκης, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΡΑΜΜΗ Νο 50, ξεκινά απ’ τον Λευκό Πύργο, περιήγηση 50 λεπτών, προβαλλόμενο οπτικοακουστικό υλικό, γνωριμία με ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης (2€, φοιτητικό 1€). http://www.oasth.gr/service/politistikidiadromi.php
Πληροφορίες για Βέροια: http://www.veria.gr
Μουσεία Βέροιας: http://www.veria.gr/citi-guide/poli-tis-beroias/mouseia
Σημειώσεις:
1. Κάποιες από τις προτεινόμενες στάσεις (π.χ. σε Λάρισα ή Βέροια) ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν αν υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα.
2. Ενημερώστε μας εάν έχει κάποιος αλλεργία σε τρόφιμα ή εάν νηστεύει
Τι να δοκιμάσετε στη Θεσσαλονίκη
Κουλούρι Θεσσαλονίκης, Κασέρι, Σερραϊκή μπουγάτσα με κρέμα (τεμαχισμένη με πιρουνάκι), Πεινιρλί με αυγό και τυρί, Πίτα κουρού, Σουτζουκάκια του Σαβίκου, “Βομβίδια” (σουτζουκάκια στην κρεαταγορά Μοδιάνο), Μπουγιουρντί, Σαχανάκι κασέρι, Σαχανάκι μύδια (με μουστάρδα, όχι σάλτσα ντομάτας), Πράσινη φάβα Θεσσαλονίκης (από ξερά μπιζέλια), Πολίτικα γλυκά του Χατζή, Τσουρέκι Τερκενλή, Ραβανί Βέροιας, Σαλέπι (υπάρχουν 1-2 πλανόδιοι), Πατσά (ψιλοκομμένο), Πίτα με γύρο (μην τα ζητήσετε ως “σουβλάκια”), Σουβλάκια χοιρινά (τα “καλαμάκια” είναι για το φραπέ), Λουκάνικα Βασιλικών, Καραμανλίδικα λουκάνικα, Ψωμί Βασιλικών, Ποντιακό ψωμί Περέκ κ.ά.
Τα γεύματα της εκδρομής έχουν οικολογικό χαρακτήρα με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στα τοπικά εδέσματα. Το γαστρονομικό ταξίδι έχει θεματολογία "Η διατροφή των Μακεδόνων" ανακαλύπτοντας εδέσματα των παραδόσεων και της νέας γαστρονομικής κουλτούρας.