Μετάβαση στην αρχική σελίδα
  • Είσοδος
  1. Αρχική Σελίδα
  2. Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων
  3. Σύνδεσμοι

Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων

Σύνδεσμοι

Γενικοί σύνδεσμοι
Food Labelling Information System (FLIS)  

ένα χρήσιμο εργαλείο της ΕΕ για τις απαιτήσεις επισήμανσης ανά κατηγορία τροφίμων

Κατηγορίες συνδέσμων   
  Νομοθεσία επιχειρήσεων
διαιτολογικά γραφία, είδη επιχειρήσεων κτλ
Νομοθεσία για διαιτολόγους  

από τον Πανελλήνιο Συλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα  

χρήσιμες πληροφορίες για την έναρξη επαγγέλματος

 Βασικοί Σύνδεσμοι
  Άλλοι Σύνδεσμοι
Food Safety Authority of Ireland  
Ιρλανδικός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων
Rapid Alert System for Food and Feed  
Portal – online searchable database
Food Standards Australia New Zealand  
Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων Αυστραλίας - Νέας Ζηλανδίας
Food Standard Agency - UK  
Βρετανικός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων
Food Inspection Agency - Canada  
Καναδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων
AFSSA - France  
Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων
Institute of Food Science & Technology  
Ινστιτούτο Επιστήμης Τροφίμων και Τεχνολογίας Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εργαστηριακές Αναλύσεις Επιστημονικές γνωμοδοτήσεις
US Food and Drug Administration  
Αμερικάνικός Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τα Τρόφιμα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή  
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών κ' Συναφών Επαγγελμάτων  
Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας  
  food additives
σύνδεσμοι για τα πρόσθετα τροφίμων
Food Improvement Agents in EU  

Food additives, food enzymes and food flavourings are also known as "food improvement agents".

Why add food additives, enzymes and flavourings to food?

  • Among others, food additives preserve, colour and stabilise food during its production, packaging or storage.

  • Enzymes have specific biochemical actions which serve technological purposes at any stage of the food chain

  • Flavourings give or change the odour or taste to food

EU database on Food Additives  

EU database on Food Additives
This database can serve as a tool to inform about the food additives approved for use in food in the EU and their conditions of use. It is based on the Union list of food. This list is in Annex II of Regulation (EC) No 1333/2008.

Substances Added to Food database by FDA  

The Substances Added to Food inventory includes the following types of ingredients regulated by the U.S. Food and Drug Administration (FDA):

  • Food additives and color additives that are listed in FDA regulations (21 CFR Parts 172, 173 and Parts 73, 74 respectively), and flavoring substances evaluated by FEMA* and JECFA*.
  • Generally Recognized as Safe (“GRAS”) substances that are listed in FDA regulations (21 CFR Parts 182 and 184).
  • Substances approved for specific uses in foods prior to September 6, 1958, known as prior-sanctioned substances (21 CFR Part 181).
  • Substances formerly used:
    • Prohibited substances that are listed in FDA regulations (21 CFR Part 189) as prohibited from use in food (labeled as "PROHIBITED" or "PROHIBITED WITH EXCEPTIONS").
    • Delisted color additives in FDA regulations (21 CFR 81.10 and/or 81.30) (labeled as "DELISTED").
    • Some substances "no longer FEMA GRAS"

 

Μετάβαση στην αρχική σελίδα

Επιλογές Μαθήματος

Έγγραφα Ανακοινώσεις Ασκήσεις Γλωσσάριο Ερωτηματολόγια Ηλεκτρονικό βιβλίο Ημερολόγιο Σύνδεσμοι Σύστημα Wiki
Open eClass © 2003-2025 — Όροι Χρήσης